Дома Психолошки совети Најбрзиот тест за интелигенција има само три прашања, а 83 отсто од...

Најбрзиот тест за интелигенција има само три прашања, а 83 отсто од луѓето паѓаат на него

1539
0

Тестот за когнитивна рефлексија е познат и како најкраткиот и најбрзиот тест за интелигенција во светот, а потребни се само три прашања за да се утврди дали сте гениј или не.

Тестот е создаден од психологот од Принстон Шејн Фредерик и е дизајниран да ја тестира вашата способност да го игнорирате инстинктот и да размислувате побавно и рационално. Или, во психолошка смисла, колку сте добри во игнорирањето на Систем 1 (интуиција) размислувајќи во корист на Систем 2 (аналитичко) размислување? За да успеете во CRT, треба да потрошите време размислувајќи за вашиот одговор и преиспитувајќи го вашиот интуитивен одговор, пренесуваат медиумите.

Секако, за да ја докажете својата генијалност, треба точно да одговорите на сите три прашања, но важна е и брзината. Побрзите одговори се уште еден знак за повисок коефициент на интелигенција.

На прв поглед прашањата изгледаат многу лесни, но ќе испадне дека не се, бидејќи ниту студентите од престижните американски колеџи Харвард и Јеил не успеале да го решат, односно само 17 отсто од нив имале совршен резултат.

Прашања:

Бејзбол палка и топка чинат вкупно 1,10 долари. Лилјакот чини еден долар повеќе од топката. Колку чини топката?

Ако на пет машини им се потребни пет минути за да направат пет дела, колку време им е потребно на 100 машини за да направат 100 делови?

Во езерото има водни лилјани. Секој ден нивната ширина се удвојува. Ако го покријат целото езеро за 48 дена, колку време ќе им треба на водените да покријат половина од езерото?

Одговори:

Интуитивните одговори на овие прашања се: 10 центи, 100 минути и 24 дена, но ова не се точни одговори. Прочитајте ги објаснувањата подолу.

Одговорот е пет центи. И ако рече 10 центи, се лажеш. Ако 10 центи беа точниот одговор, палката и топката ќе чинат 1,20 долари, а не 1,10 долари. Топката чини пет центи, а палката чини 1,05 долари, што е повеќе од пет центи за долар.

Ако одговоривте 100 минути, не сте точни. Прашањето открива дека на машината и се потребни пет минути за да направи еден дел, а времето не се менува без оглед на тоа што се вклучени 100 машини.

Одговорот е 47 дена. Повеќето луѓе велат дека 24 дена се точниот одговор, но не е. Секој ден локвата се удвојува, така што секој претходен ден локвата била половина од големината. Значи, ако на локвата му требаат 48 дена за да го покрие езерото, тогаш на претпоследниот ден, 47-ми ден, локвата покрива половина од езерото.

Претходна објаваБлитва: Постојат 7 добри причини зошто е добро да се јаде
Следна објаваПет начини како да го исфрлите вишокот вода од телото

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име