Дома Психолошки совети Научете да кажувате НЕ!

Научете да кажувате НЕ!

144
0

Дали вашите родителите ве научија дека треба да бидете љубезни со луѓето? Па, не ни пречи! Но, ако се согласите да правите работи што не ви одговараат, пристојноста е надвор од тоа!
Ако мислите дека другите ќе ве сакаат само ако одговорите веднаш на секој момент или повик, се лажете. Престанете да се плашите од можноста некои луѓе ќе ве мразат или нема да ве сакаат ако одбиете да го сторите она што го бараат од вас.
Ако сте зависник од нечие одобрување, време е за радикални промени.
Време е да научиме да кажуваме НЕ!
Учењето да се каже НЕ е многу моќна, но не и лесна работа, велат психолозите. Имено, ова однесување има врска со вкоренети поими за себе и меѓучовечки односи. На некои луѓе, велат експертите, често им е потребна помош од терапевт. Понекогаш, во желба да бидат поотпорни, луѓето можат да станат прилично агресивни.
Тајната лежи во наоѓањето на златната средина.
Што да се прави?

 1. Запрашајте се: дали ќе се лутам на себе затоа што се согласувам да направам нешто против мојата волја?
 2. Користете ја фразата „дали можам да размислам“?
  Со ова прашање добивате време, а во исто време ја избегнувате можноста да бидете принудени да направите нешто против вашата волја.
 3. Половина согласност е разумен компромис.
  Ако вашите пријатели ве замолат да ги чувате нивните деца и да ги носите во градинка секој ден, можете да се согласите на едно барање, но не и на друго. Оваа постапка треба да се сфати како порака дека сакате да бидете корисни, но дека имате и други одговорности.
 4. Не наоѓајте изговори.
  Користете едноставна фраза, на пример, „жал ми е, што нема да биде можно оваа недела“, може да биде доволно.
 5. Запрашајте се: дали лицето кое ја бара услугата би се обврзало да го стори истото ако ситуацијата се смени?
 6. Запомнете го фактот: вистински пријатели или луѓе кои нè сакаат не очекуваат секогаш да се согласувате со сè или да се согласите на сè.
 7. Ако некој ви се налути што ќе речете не, најверојатно ве манипулира преку вина.
  Таквите лица мора да работат на сопствената желба за контрола, што ве става во подредена положба.
 8. Запомнете ја моќната фраза: „Мислам дека нема да биде така, ништо од тоа …“ Ви
  овозможува да кажете НЕ, на неразбирлив начин. Со овој потег, вие испраќате порака до другата страна дека одредена работа нема да биде соодветна за вас во овој момент. Можеби во некое друго време.
 9. Запрашајте се: дали придобивката за другата личност ќе ја надмине непријатноста за вас?
  Ако треба да ја откажете посетата на стоматолог што сте ја договориле пред шест месеци за да завршите работа баш на таа улица за ваш пријател, непријатностите ќе бидат поголеми од придобивките.
 10. Почнете да ги чувствувате придобивките и ослободителното чувство да бидете во можност да кажете НЕ.
  И покрај тоа што многумина ќе бидат изненадени на почетокот, луѓето кои се грижат за вас нема да реагираат негативно на вашата одлука да не им бидате постојано достапни.
Претходна објаваЗапочнува Великиот пост – денес е Чист Понеделник…
Следна објаваСпречете надуеност…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име