Народен лек кој го намалува притисокот
Овој народен лек не може никому да му наштети. Се користи и за зајакнување на целиот организам.
Високиот крвен притисок или хипертензија е болест од која страдаат се повеќе луѓе. Таквите луѓе со години одат на лекар и земаат лекови, а не сфаќаат дека постои едноставен и многу ефикасен рецепт на традиционалната медицина кој може да ви обезбеди нормален крвен притисок барем неколку години.
Овој народен лек се подготвува на следниов начин:
Во сад ставете 5 супени лажици борови иглички, 2 лажици шипинки и 2 лажици ситно искршени суви лушпи од кромид (како што се користи кога се бојадисуваат јајца за Велигден). Прелијте со 1 литар ладна вода и варете 10 минути на тивок оган.
Оставете ја оваа смеса да се излади, а потоа додадете малку зовриена вода за да добиете точно 1 литар течност. Оваа смеса поделете ја на половина литар и пијте 2 дена. Значи, половина литар на ден. Потоа варете нов круг и пијте ја оваа течност 4 месеци.
По една недела ќе почувствувате подобрување, а по еден месец можете постепено да ги намалувате лековите што ги користите за притисок.
Пијте ја оваа смеса редовно во првата година по прекинот на лекот, а во подоцнежните години по потреба.
Овој народен лек ќе ги исчисти вашите црева, но и црниот дроб. Поволно делува на целото тело и не може никому да му наштети.
Кора од кромид
Во својот состав, кожата на кромидот содржи витамини Ц и Е, како и минерали, калиум, магнезиум, железо, калциум…
Научниците од Универзитетот во Мадрид открија влакна во кората на кромидот кои ги намалуваат срцевите заболувања, гастроинтестиналниот тракт и ракот на дебелото црево.
Кожата од кромид го спречува стареењето на телото поради витаминот Е.
Тоа е одлична превенција од кардиоваскуларни, па дури и онколошки заболувања.
Има силно антимикробно дејство, добро ја третира настинката.
Поради изобилството на витамин Ц, го зајакнува имунитетот.
Содржи рутин кој ги зајакнува нашите крвни садови.
Кора од кромид е корисна за болки во грлото, ларингитис, гингивитис, стоматитис, бидејќи има антибактериски својства.
Шипинка
Зрелиот ширпурак содржи големи количини на минерали, калиум, натриум, калциум, магнезиум, фосфор, железо, бакар, манган, хром, молибден, кобалт и витамини b1, b2, b6, k, e, c, како и боја танин, каротин. , рибофлавин, лумонска и јаболкова киселина, шеќер, есенцијални масла…
Шипинка ги чисти вените, го подобрува метаболизмот, богата е со витамини и се користи за анемија, болести на бубрезите и мочниот меур, како и за црниот дроб.
Шипурак се користи за зајакнување на телото, како тоник и ја зголемува отпорноста на организмот на болести.
Чај од шипка за зајакнување на организмот: 2 лажици сува шипка прелијте ги со половина литар вода и варете 15 минути на тивок оган. Извадете го од шпоретот и завиткајте го садот со чајот во крпа. Оставете да отстои преку ноќ. Потоа процедете и засладете со мед. Пијте малку во текот на денот наместо вода.
Борови иглички
Боровите иглички за терапевтски цели можат да се користат како профилакса за кардиоваскуларни заболувања, како и комплексна терапија за ангина пекторис, аритмии, хипертензија и атероксија.
Тинктурата и маслото од борови иглички го намалуваат нивото на холестерол во крвта, ги зајакнуваат крвните садови и помагаат да се врати нивната еластичност.