НАПРАВЕТЕ ДОМАШНО SNICKERS: НИКОГАШ ПОВЕЌЕ НЕМА ДА САКАТЕ ДА ГИ КУПИТЕ ВО ПРОДАВНИЦА
Состојки за чоколадниот слој:
300 гр млечна чоколада,
60 гр путер од кикирики.
Нугат слој:
60 гр путер,
250 гр шеќер,
60 гр кондензирано млеко,
300 гр снег од белка од јајце,
60 гр путер од кикирики,
200-300 г несолени, сечкани кикирики,
1 лажичка екстракт од ванила.
Карамел слој:
кесичка со карамел бонбони,
60 мл слатка павлака.
Подготовка:
Намачкајте мала тава со масло. Во тенџере растопете 150 гр млечна чоколада и 30 гр путер од кикирики. Намачкајте ја смесата на тавата и ставете ја во фрижидер да се стегне.
За тоа време направете го слојот нугат. Во тенџере ставете путер, шеќер, млеко, путер од кикирики и екстракт од ванила. Мешајте додека не се раствори шеќерот. Тргнете од оган и оставете да се излади.
За тоа време направете снег од белките. Потребни се 3 белки, 75 мл вода и 100 гр шеќер. Со миксер изматете ги белките во крути врвови. Потребно е постојано да се мешаат белките.
На шпорет се става вода со шеќер и се прави сируп. Температурата на сирупот треба да биде 120 степени. Сирупот постепено се прелива во снегот додека постојано се меша со миксер, на мала јачина. Во снегот додадете го претходно направениот крем за нугат и измешајте со лажица. Во смесата додадете ги сечканите кикиритки. Сè измешајте со лажица. Овој слој прелијте го преку изладениот чоколаден слој. Вратете се во фрижидер да се излади.
Потоа, на пареа (или микробранова печка) стопете карамел бонбони со слатката павлака. Кога малку ќе се олади, ставете го слојот од карамела над слојот нугат. Вратете се да се излади.
Подгответе го последниот чоколаден слој на ист начин како и првиот. Така, растопете 150 гр млечна чоколада со 30 гр путер од кикирики. Оваа маса распоредете ја рамномерно врз домашните Сникерс. Сè повторно ставете во фрижидер добро да се стегне.
Кога домашниот Snickers е готов, исечете го на правоаголни парчиња и уживајте во овој прекрасен десерт