Направете ги најдобрите ќебапи и плескавици за 1 мај! Еве како
Сите прават скара за Денот на трудот, па ако сакате да бидете сериозен конкурент, нема да купувате готови ќебапи, туку сами, оригинални. Еве како
Се наближува 1 мај и неизбежната скара во природа, затоа треба да се подготвите за тој настан . Затоа ви носиме интересни рецепти како да ги направите најдобрите ќебапи и плескавици.
За добри ќебапи и плескавици, потребно е добро месо . Готовото месо за скара што можете да го набавите во продавниците, дури и ако е со добар квалитет, никогаш не може да биде толку добро како кога ќе го направите сами . Еве неколку рецепти и трикови за совршено месо на скара.
Машина за мелење месо
Ако сакате сами да направите месо од скара, ќе ви треба мелница или ако немате, замолете го месарот да ви го сомеле месото. Месото за печење треба да се исече на поголеми коцки, па да се меле двапати.
Пред да го сомелете по втор пат, месото треба да го замесите со раце, за добро да се врзе смесата“, а според некои стари рецепти, треба да додадете и овча маст, бидејќи маснотиите добро го врзуваат месото. Меѓутоа, ако месото е помасно, доволно ќе биде.
Сето тоа треба да го направите претходниот ден, бидејќи најдобро е смесата да отстои преку ноќ пред да биде готова за печење.
Какво месо да се користи?
Што се однесува до видот на месото, постојат различни комбинации. Можете да го пробате само со говедско месо , но експертите велат дека најдобро е ако додадете друг вид месо. Еве неколку предлози.
Земете 500 гр говедско месо и по 250 гр свинско и овчо месо. Или, 500 гр говедско и само 250 гр свинско или овчо месо.
Што друго да се додаде?
Солта и мелениот бибер се есенцијални зачини, а можете да додадете и други зачини доколку сакате месото да има специфичен вкус. За таа цел, можете да додадете малку магдонос во прав во смесата, а многу скари додаваат кромид или лук. Наша препорака е во смесата да додадете 2 до 5 проценти од многу ситно сечканиот кромид. Можете да додадете зачини помеѓу првото и второто мелење.
Некои мајстори додаваат и презла, односно мелен стар леб, за месото да има подобра текстура. Секако, ако го направите за себе, не сакате да добивате во количина туку во квалитет, па нема да додадете повеќе од 5 до 10 проценти.
Мали трикови
Во дел од подготвената смеса подоцна можете да додадете чадена сланина или друго суво месо и сува лута пиперка. Ова ќе ви даде гурмански колачиња или слатки, во зависност од тоа како сакате да го обликувате месото.
Можете да направите ќебапи со раце, кои претходно треба да се подмачкаат со масло или можете да земете пластично шише. Најдобро е да користите шише од 2 литри, со сечење само на горната третина. Во вака направената инка турнете ја кесичката со смесата и турнете ја смесата низ отворот. Ќе добиете совршено обликувани ќебапи, само треба да ја одредите должината.
За време на печењето ви препорачуваме да земете неколку гранчиња свеж рузмарин и малку маслиново масло. Натопете гранче рузмарин во маслиново масло и премачкајте го месото додека се готви, но откако ќе се фати кората, односно кога ќе биде речиси испечено.