Дома Health Мултиплекс склероза – што треба да знаете

Мултиплекс склероза – што треба да знаете

359
0

Мултиплекс склероза – што треба да знаете

Мултиплекс склероза е болест на мозокот и ‘рбетниот мозок, т.е. централен нервен систем. Кај мултиплекс склероза, имунолошкиот систем ја напаѓа заштитната миелинска обвивка која ги покрива нервните влакна и на тој начин предизвикува проблеми во комуникацијата помеѓу мозокот и остатокот од телото.

Во екстремни случаи, мултиплекс склероза може да предизвика влошување и трајно оштетување на нервите.

Знаците и симптомите на мултиплекс склероза може да варираат и да зависат од количината на оштетените нерви, но и од тоа кои нерви се погодени од оваа болест.

Некои луѓе со МС може да ја изгубат способноста да одат самостојно или воопшто, додека други може да имаат долги периоди на ремисија без никакви нови симптоми.
Не постои лек за оваа болест.

Сепак, успешна дијагноза на мултиплекс склероза води до третман кој може да го забрза закрепнувањето од нападите, да го измени текот на болеста и да ги ублажи нејзините симптоми.

Ако чувствувате дека сте лути, ова е она што треба да го направите

Симптоми на мултиплекс склероза

Знаците и симптомите на мултиплекс склероза може многу да варираат од личност до личност и во текот на болеста во зависност од тоа каде се зафатени нервите.


Моторните и сензорните симптоми се како што следува:
• Вкочанетост, вкочанетост или слабост на еден или повеќе екстремитети кои обично се јавуваат на едната страна од телото во исто време.
• Чувство на струја што минува низ телото при одредени движења на вратот, особено при свиткување нанапред (знак Лермит).
• Тремор, недостаток на координација и нестабилно одење.
• Неволни, болни мускулни грчеви.
• Нејасен говор.
Проблемите со видот се исто така чести:
• Делумно или целосно губење на видот, обично на едното око, често придружено со болка при движење на очите.
• Неволни грчеви, треперење и играње на очните јаболка
• Продолжен двоен вид.
• Губење на видот на бојата.


Други симптоми на мултиплекс склероза може да бидат:
• Замор.
• Вртоглавица.
• Оштетување на сексуалните функции.
• Нарушувања на мокрењето и дефекацијата.
• Нарушувања на сонот.
• Нарушување на апетитот.
• Безволност и губење на волјата за живот – депресија.
• Необјасниво добро расположение.

Претходна објаваАко чувствувате дека сте лути, ова е она што треба да го направите
Следна објаваЕпилепсија – најчесто невролошко заболување во светот

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име