Дома Психолошки совети Музиката може да помогне во менталното здравје и да ја намали вознемиреноста

Музиката може да помогне во менталното здравје и да ја намали вознемиреноста

31
0

Колку повеќе учиме за влијанието на музиката врз мозокот, толку повеќе разбираме како може да се искористи за подобрување на нашата благосостојба. Без разлика дали е класична, поп, рок музика, музиката може да има големо влијание врз нашето ментално здравје.

Истражувањата покажаа дека слушањето музика ослободува допамин, хемикалија во мозокот што игра клучна улога во создавањето на добро расположение. Музиката, иако не е магичен клуч за добро ментално здравје или лек за депресија, може да се користи за регулирање на расположението или за намалување на некои симптоми на анксиозност или депресија.

Д-р Викторија Тишлер е професор на Универзитетот во Ексетер, чие истражување се фокусира на креативноста и менталното здравје. „За оние кои страдаат од вознемиреност“, вели таа, „може да се користи инструментална, класична и амбиентална музика за да се намалат симптомите“. „Музика може да се користи и за смирување на болничките пациенти, кои се подложени на медицински процедури како што се скенирање на мозок. Слушањето музика стимулира многу региони во мозокот “, вели д-р Тишлер.

Музиката ги стимулира регионите на мозокот одговорни за внимание, меморија, движење и емоционална обработка. Ова е поддржано од бројни студии во невронауката, користејќи техники како што се скенирање на мозочни слики, додека луѓето слушаат музика, обезбедувајќи докази за промени во мозокот. Музиката може да биде и исповедничка и катарзична. Постојат многу песни за прекини, емоционална болка, ментална вознемиреност или зависност и постојат докази дека слушањето песни за такви работи може да биде корисно. Може да има терапевтски ефект врз слушателот, кој се идентификува со слични искуства, бидејќи го намалува чувството на социјална изолација. Слушањето музика заедно на концерт или фестивал го зголемува чувството на социјална поврзаност, ова го подигнува расположението и гради односи и врски, кои штитат од ментални проблеми.

Еволуциониот психолог Најџел Николсон вели дека „музиката е единствениот вистински универзален јазик, кој ги надминува сите други форми на комуникација“.

Студија од 2011 година во Финска покажа дека музичката терапија може да се користи за подобрување на третманот на депресија, барем на краток рок. Беше користена невербална комуникација за да им се помогне на пациентите да ги изразат своите чувства. Студијата, објавена во британскиот журнал за психијатрија, покажа поголемо подобрување отколку кај пациентите кои примаат стандардна терапија. Јасно е дека музиката честопати може да ги ангажира луѓето на начин на кој зборовите не можат.

Претходна објаваНајубавите плажи на Ситонија – Халкидики
Следна објаваПотпечени тиквички со сирење

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име