Дома Психолошки совети Може ли да се умре од недостаток на волја за живот?

Може ли да се умре од недостаток на волја за живот?

519
0

Да, заклучува една нова студија, предводена од д-р Џон Лич од Универзитетот во Портсмут во Велика Британија.

Првата студија од ваков вид го разгледа феноменот на „предавање“ – зборот што се користи за она што медицински е познато како „психогена смрт“.

Истражувањата наведуваат дека „предавањето“ може да биде предизвикано од траума која била неизбежна, при што смртта се појавува како логичен и рационален редослед на настани.

Најважната точка во истражувањето е дека состојбата на „предавање“ нема никаква врска со самоубиствени мисли или самоубиство.

  • Психогена смрт постои. Тоа не е самоубиство и не е поврзано со ментални проблеми – депресија. Тоа е чин на откажување од понатамошниот живот. Тоа е ретка состојба која најчесто се поврзува со тешка и агресивна траума – вели д-р Лич.

Станува збор за промена на фронтално-субкортикалното коло на мозокот, кое е задолжено за мотивацијата и човечките цели.

– Траумите можат да предизвикаат нарушување на мотивацијата, што се смета за суштинско во борбата со секојдневните успеси и неуспеси, па во овој случај апатијата е неизбежна – додава Лич, пишува „Big Think“.

Д-р Лич забележал пет фази на прогресивен ментален пад што доведува до смрт:

Социјално повлекување – придружено со траума е пасивна состојба која го дефинира повлекувањето од социјалната интеракција. Најчести симптоми се вкочанетост и рамнодушност. Поранешните воени затвореници често биле во ваква состојба.

Апатија – личноста во оваа состојба покажува меланхолија и недостаток на енергија. Состојбата на апатија е придружена со недостаток на желба да се инвестира и да се работи на себе.

Абулија – патолошки недостаток на волја што е поврзан со отсуство на емоции. Луѓето обично не сакаат да зборуваат и се повлечени.

Кататонична шизофренија – состојба во која човекот е свесен, но е во длабока апатија дека нема да реагира на болка или удар.

Психогена смрт – последната фаза е целосно повлекување. Познато е дека луѓето во концентрациониот логор ја достигнуваа својата последна фаза и обично ја запалија цигарата што ја криеја при крајот, како начин да се збогуваат со животот.

Претходна објаваМинистерство за здравство: Лекарски совети за заштита од аерозагадување
Следна објаваОреви – сосема со право на листата на најздрави намирници

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име