Дома Health Многу СЕРИОЗЕН симптом воопшто не е БОЛЕН: Првата ИНДИКАЦИЈА за мозочен удар...

Многу СЕРИОЗЕН симптом воопшто не е БОЛЕН: Првата ИНДИКАЦИЈА за мозочен удар се чувствува ВЕДНАШ

736
0

Многу СЕРИОЗЕН симптом воопшто не е БОЛЕН: Првата ИНДИКАЦИЈА за мозочен удар се чувствува ВЕДНАШ

Овој втор знак е многу изненадувачки и чуден бидејќи можете да го почувствувате веднаш по будењето.

Во околу 79% од сите случаи, мозочниот удар е предизвикан од блокирање на крвниот сад што го снабдува мозокот, на пример, поради згрутчување на крвта. Ова доведува до недоволна циркулација на крвта.

Може да биде фатален, а се дели на два различни типа: исхемичен и хеморагичен. Одредени симптоми на мозочен удар се попознати од другите, како што се ненадејно чувство на вкочанетост или слабост на едната страна од телото, како и збунетост и тешкотии во зборувањето.

Овој втор знак е многу изненадувачки и чуден бидејќи можете да го почувствувате веднаш по будењето, може да сигнализира почеток на мозочен удар и бара итна медицинска помош.

Исхемичниот мозочен удар е најчестиот тип и се јавува кога крвните садови во мозокот се стеснуваат или блокираат, предизвикувајќи сериозно намален проток на крв (исхемија).

Мозочните удари не се случуваат само во мозокот. Друг тип на мозочен удар, наречен оклузија на ретинална артерија, се јавува во окото.

Мозочните удари доведуваат до слабост, нејасен говор или губење на свеста.

Причината поради која се појавуваат овие симптоми е тоа што артеријата која доставува крв до дел од мозокот е блокирана, или со згрутчување што делува како приклучок, попречувајќи го протокот на крв, или артеријата станува премногу тесна за да дозволи крвта да минува слободно – објаснува кардиак хирургот Алан Стјуард.

Стјуарт вели дека истото може да се случи и во окото, што резултира со губење на снабдувањето со крв во мрежницата и итно губење на видот.

Заматениот вид, на пример, може да биде предупредувачки знак за мултиплекс склероза, а намалениот периферен вид може да сигнализира почеток на Алцхајмерова болест.

Пет симптоми кои укажуваат на откажување на панкреасот

Симптомите на мозочен удар на очите може да изгледаат безопасно – црни точки кои повремено ’се појавуваат пред очи’ – вели Стјуарт и предупредува на уште еден симптом на мозочен удар кој се јавува наутро.

Ако се разбудите со намален вид, со или без болка, јавете се кај вашиот лекар. Важно е да се препознае дека, кога проблемот е поради мозочен удар, симптомите се присутни само на едното око – забележува Стјуарт.

Повеќето луѓе со мозочен удар на очите забележуваат губење на видот на едното око откако ќе се разбудат наутро без болка. Некои луѓе забележуваат темна област или сенка во нивниот вид што влијае на горната или долната половина од нивното видно поле. Други симптоми вклучуваат губење на визуелниот контраст и чувствителност на светлина – тврди докторот.

Претходна објаваПет симптоми кои укажуваат на откажување на панкреасот
Следна објаваДоколку ги забележите овие промени, веднаш посетете лекар: Укажува на згрутчување на крвта

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име