Дома Позитив на денот Меѓународен ден на човечката солидарност

Меѓународен ден на човечката солидарност

348
0

Секоја година на 20 декември, Меѓународниот ден на човечката солидарност се обидува да го прослави единството и почитувањето на различностите.

Исто така да се подигне свеста за важноста на солидарноста. Солидарноста се дефинира како свест за заеднички интереси и цели што создаваат психолошко чувство на единство.

Солидарноста се однесува и на врските во општеството што ги поврзува луѓето заедно како едно.

Според Милениумската декларација на Обединетите нации, солидарноста е меѓу основните вредности што се од суштинско значење за меѓународните односи. Во Декларацијата се наведува и дека глобалните предизвици мора да се справат така што трошоците и оптоварувањата да се распределуваат правично.

Ова е во согласност со основните принципи на правичност и социјална правда. Покрај тоа, оние кои страдаат најмалку треба да им помогнат на оние кои страдаат најмногу.

ООН се убедени дека солидарноста создава дух на споделување, што е од суштинско значење за искоренување на сиромаштијата.

Претходна објаваВака се прави најдобро варено вино!
Следна објаваКожув планина – вистинска убавина!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име