Дома Позитив на денот Меѓународен ден на медицинската сестра

Меѓународен ден на медицинската сестра

251
0

Меѓународниот ден на медицинската сестра 12 мај им оддава чест на медицинските сестри ширум светот. Се слават и почитуваат неуморните напори на медицинските сестри во одржувањето на јавното здравје.
Секој меѓународен ден на медицинска сестра има своја тема – во 2021 година е „Медицинските сестри – Глас што води: визија за здравјето на иднината “

На 12 мај 2021 година се одбележува 201-та годишнина од раѓањето на Флоренс Најтингел, за која се сметаше дека е основач на модерната медицинска сестра. Најтингел беше британска медицинска сестра за време на Кримската војна во 1850-тите. Популарно е позната како Дамата со ламбата затоа што честопати беше видена како чува рани војници ноќе со ламба во рацете.

Медицинските сестри се витален дел од секој здравствен систем, јавен или приватен. Тие се одговорни за благосостојбата на своите пациенти од моментот кога ќе зачекорат во здравствените установи до моментот кога излегуваат. Тие поддржуваат и соработуваат со лекари и медицински провајдери за давање медицинска нега. Тие го следат здравјето и виталните функции на пациентите, се залагаат за нив и поминуваат време правејќи ги да се чувствуваат безбедно во здравствената средина. Поради ова, медицинските сестри станаа една од најдоверливите професионалци низ целиот свет.

Денес, медицинската сестра како занимање сочинува 59% од здравствениот систем ширум светот. Ова е според студијата направена од Светската здравствена организација (СЗО).

Меѓународниот ден на медицинските сестри, покрај ужасната пандемија на коронавирус, има огромно значење. Медицинските сестри се ‘рбетот на болниците и клиниките кои се грижат за милиони пациенти со КОВИД-19 со месеци, ставајќи ги во опасност нивните животи. Меѓународниот ден на медицинската сестра е одлична можност да изразиме длабока благодарност за нив.

Претходна објаваДецата учат најлесно кога зборот учење не е споменат – 3 пролетни игри за деца од предучилишна возраст
Следна објаваЛеблебија – одлична храна за анемија…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име