Дома Позитив на денот МЕЃУНАРОДЕН ДЕН на жените и девојчињата во науката – 11 февруари

МЕЃУНАРОДЕН ДЕН на жените и девојчињата во науката – 11 февруари

240
0


Секоја година на 11 февруари, Меѓународниот ден на жените и девојчињата во науката се обидува да промовира целосен и еднаков пристап на жените и девојчињата да учествуваат во науката. Исто така, да се препознае улогата што ја играат во науката и технологијата.
Само 35 проценти од сите студенти запишани во области кои се однесуваат на наука, технологија, инженерство и математика се жени. Неодамнешните студии исто така покажуваат дека жените во овие области обично се плаќаат помалку од мажите. И покрај тоа што можеби нема толку многу жени во науката и технологијата, нивните откритија и истражувања се исто толку важни. Погледнете ги следниве жени кои го потресоа CTEM (наука, технологија, инженеринг и математика) светот:
Тиера Гвин – млад научник е воздушен специјалист кој помага да се изгради ракета за НАСА.
Мари Кири – оваа физичарка и хемичарка беше шеф на лабораторијата за физика на Европски универзитет, која ја доби Нобеловата награда во 1903 година со нејзиниот сопруг.
Елизабет Блеквел – во 1849 година, таа беше првата жена што завршила медицинско училиште во САД.
Меј Jемисон – Таа беше лекар и астронаут, која во 1992 година стана првата афроамериканка во вселената.
Гертруда Елион – родена во 1918 година, таа беше добитник на Нобелова награда која разви лекови за лекување на леукемија и спречување на отфрлање на трансплантација на бубрег.
Многу организации ширум светот учествуваат на овој ден. Некои од овие организации вклучуваат образовна, научна и културна организација на Обединетите нации (УНЕСКО), Единство на Обединетите нации за родова еднаквост и зајакнување на жените и Организацијата за жени во наука за светот во развој.

МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНИТЕ И ДЕВОЧИЊАТА ВО НАУЧНАТА ИСТОРИЈА
Во март 2011 година, Комисијата за статус на жени на ООН заклучи дека на жените и девојчињата ширум светот им е потребен поголем пристап до образование и обука во областа на науката и технологијата. Исто така, на жените и девојчињата им беше потребен еднаков пристап до вработување во овие области. На 20 декември 2013 година, Генералното собрание на ООН донесе резолуција со која се признаваат овие наоди. На 22 декември 2015 година, ООН го прогласи 11 февруари за Меѓународен ден на жените и девојчињата во науката.

Претходна објаваКрцкави парчиња леб со пармезан, путер и лук…
Следна објаваНаправете го тоа сами: Совршено негувани и лакирани нокти, како од салон, во само 5 чекори!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име