МЕЧ со две острици: Какво овошје смеете да јадете за појадок?
Ова овошје ќе ви обезбеди енергија за цел ден!
Грејпфрут
Цитрусите се богат извор на витамин Ц, влакна и калиум, кои се антиинфламаторни и обезбедуваат моќна детоксикација на телото. Грејпфрутот содржи голема количина на флавоноид нарингенин – се верува дека помага во подобрување на цревниот микробиом и, како резултат на тоа, губење на тежината. Но, во него речиси и да нема шеќер, па затоа не треба да се грижите за ненадеен скок на гликозата во крвта и дополнителни калории. Најважно е да запомните дека активните материи во грејпфрутот не смеат да се комбинираат со некои лекови – доколку земате какви било лекови, подобро е да се консултирате со лекар.
Јаболка
Јаболката се богати со растителни влакна, витамин Ц, антиоксиданси и флавоноид кверцетин, кој има антивирусни и антибактериски својства и исто така може да биде корисен за оние кои страдаат од сезонски алергии. Идеална опција за појадок би била овесната каша со јаболко: кашата ќе го засити телото со бавни јаглехидрати, а овошјето со влакна и витамини, што ќе ви овозможи да заборавите на гладот долго време. Патем, нутриционистите препорачуваат да не се лупи кожата од јаболка – повеќето хранливи материи се содржани во неа.
Киви
Друга одлична опција за појадок е кивито. Овошјето е невообичаено богато со витамин Ц и растителни влакна, како и со ензимот актинидин, кој е неопходен за разградување на протеините и олеснување на варењето. Покрај актинидинот, варењето го помагаат и овошните киселини, со кои и овошјето е богато. Ако додадете киви во вашиот појадок, можете да заборавите на тежината во стомакот.
Банана
Бананите содржат отпорен скроб кој е неопходен за здравјето на цревата. Исто така, овошјето е богато со витамини од групата Б, калиум, манган и магнезиум – тие се корисни за правилно функционирање на мозокот, срцето и нервниот систем. Бананата е доста калорична, па долго време ќе го ублажи гладот, главната работа е да се погрижите да се вклопи во вашиот дневен внес на калории.
Авокадо
Малкумина го мислат авокадото како овошје (што и е), но неговото присуство на оваа листа е едноставно неопходно. Авокадото е заведено во Гинисовата книга на рекорди како најхранливо овошје во светот: богато е со растителни протеини, витамини А, Ц и Е, есенцијални масни киселини и многу минерали. Калориската содржина на овошјето е пропорционална со неговата корисност, затоа обидете се да не претерувате.