Дома Здравје Мерење на пулсот: Ова се параметри на срцевиот ритам за секоја возрасна...

Мерење на пулсот: Ова се параметри на срцевиот ритам за секоја возрасна категорија

1068
0

Кај здрави возрасни лица, нормалниот пулс е помеѓу 60 и 80 отчукувања во минута и може да достигне 100, што се смета за горната граница на нормалата.

Многу луѓе често ги бројат отчукувањата на срцето, а во ова модерно време постојат и мобилни апликации кои го мерат отчукувањата на срцето преку отпечатоци од прсти . Сепак, не секој знае што е нормална вредност, бидејќи нормалниот пулс варира од личност до личност, а нормалниот опсег за возрасни е од 60 до 100 отчукувања во минута.

Да почнеме од почеток. Срцевиот ритам не е константна вредност и варира од личност до личност поради многу различни фактори . Некои од нив се: возраст, пушење, кардиоваскуларни болести, висок холестерол, дијабетес, лекови, температура, положба на телото и активности со кои се занимаваат луѓето.

Познато е дека срцата на децата чукаат побрзо, а срцата на спортистите чукаат побавно , во споредба со просечниот возрасен. Понекогаш родителите знаат дека се плашат кога го мерат пулсот на своите деца , бидејќи пулсот на детето може да биде исклучително низок, до 60 отчукувања во минута во мирување, па дури и до 220 отчукувања во минута при напорна физичка активност.


За децата кои спортуваат, нормалното отчукување на срцето во мирување може да биде само 40 до 50 отчукувања во минута . Кај децата, некои варијации во брзината се нормални, па затоа не треба да се вознемирувате ако срцето на вашето дете чука пребрзо или премногу бавно. Задолжително проверете неколку пати, по кратка пауза и доколку се повторат абнормалните бројки консултирајте се со лекар.

Кај здрави возрасни лица, нормалниот пулс е помеѓу 60 и 80 отчукувања во минута и може да достигне 100, што се смета за горната граница на нормалата. Над 100 отчукувања во минута во мирување кај здрав возрасен човек може да биде причина за загриженост.


Во зависност од возраста, просечниот пулс во мирување е:

ЖЕНИ:

18-25 години = 74-78

26-35 години = 73-76

36-45 години = 74-78​

46-55 години = 74-77

56-65 години = 74-76

65+ години = 73-76

МАЖИ:

18-25 години = 70-73

26-35 години = 71-74

36-45 години = 72-75

46-55 години = 72-76​

56-65 години = 72-76

65+ години = 70-73

Спортистите имаат срцев ритам меѓу 40 и 60 отчукувања, како и трудниците чии отчукувања се просечно од 60 до 70 во минута, а после физичка активност, здравите возрасни луѓе најчесто мерат пулс помеѓу 120 и 150 отчукувања во минута.


Во зависност од возрасната група, просечниот пулс на активните луѓе за време на вежбање со 50-80% интензитет е:

ЖЕНИ:

18-25 години = 100-170

26-35 години = 94-160​

36-45 години = 90-153​

46-55 години = 85-145

56-65 години = 83-140​

65+ години = 78-132 !

МАЖИ:

18-25 години = 95-162

26-35 години = 93-157

36-45 години = 88-149

46-55 години = 84-142

56-65 години = 80-136

65+ години = 75-128

Иако постои широк опсег на нормални вредности, кои се разликуваат од личност до личност, невообичаено висок или низок пулс може да укаже на основен проблем . Проблемот се јавува ако пулсот во мирување постојано надминува 100 отчукувања во минута , а оваа состојба се нарекува тахикардија , или ако не сте трениран спортист, а пулсот во мирување е под 60 отчукувања во минута , што се нарекува брадикардија .

Доколку се препознаете во овие состојби, особено ако имате други знаци или симптоми како што се: несвестица, вртоглавица или отежнато дишење, задолжително консултирајте се со доктор.

Претходна објаваГРАДОТ ОД БАЈКИТЕ ВО ФРАНЦИЈА…
Следна објаваКАЧАМАК: Доколку го подготвите на овој начин и го јадете за појадок и вечера, губењето килограми е задолжително

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име