Дома Здравје Магнетната резонанца покажа што прави мигрената со мозокот

Магнетната резонанца покажа што прави мигрената со мозокот

192
0

Многу аспекти на мигрената остануваат медицинска мистерија, но научниците сега направија чекор напред во разбирањето на состојбата. Магнетната резонанца на пациентот ги покажа ефектите на мигрената врз мозокот.

Резултатите, кои ќе бидат презентирани на годишниот состанок на Радиолошкото друштво на Северна Америка, се создадени со сликање на 10 учесници со хронична мигрена, 10 со епизодна мигрена без аура и пет лица кои биле дел од контролната група. Учесниците беа на возраст од 25 до 60 години.

Кога ги анализирале резултатите од МРИ, истражувачите забележале дека оние со хронична или епизодна мигрена имале значително зголемени периваскуларни простори, кои се наоѓаат околу крвните садови и помагаат да се исчисти течноста од мозокот, во споредба со оние без мигрена.

Вилсон Ксу, од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Јужна Калифорнија и коавтор на студијата, вели дека „кај луѓето со хронична мигрена и епизодна мигрена без аура, постојат значителни промени во периваскуларните простори на регионот на мозокот наречен семиовален центар“.

„Овие промени никогаш досега не биле пријавени. Не сме сигурни за точната врска помеѓу мигрената и периваскуларните простори, но може да вклучи проток на крв во мозокот. „Сметаме дека кога ќе се појави мигрена, таа може да ги предизвика овие промени и тие можат да доведат до некои од симптомите што ги доживуваме кога имаме мигрена“, изјави коавторот на студијата за USA Today.

Мигрената е една од најтешките состојби со кои се соочуваат луѓето ширум светот. Вообичаени симптоми на мигрена вклучуваат силна болка, гадење, замор и когнитивна дисфункција.

Студијата објавена во април заклучи дека најмалку 15 отсто од светското население или 1,1 милијарда луѓе имаат главоболки секој ден. Од тие поединци, половина имаат мигрена.

И покрај тоа колку луѓе страдаат од мигрена, не постои позната причина или лек. Експертите ги идентификуваа потенцијалните предизвикувачи на мигрена и веруваат дека тоа е генетско заболување, а превентивните чекори засега се најдобриот начин на дејствување.

Претходна објаваЖалфијата како антибиотик: На кои начини можете да ја користите и за што е добра?
Следна објаваДвете најсмртоносни бактерии се втора водечка причина за смртност во светот

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име