ЛИЧЕ НА БАКЛАВА, НО НЕ Е Старомодната торта со ореви е полна со јаткасти плодови и сочна со додатоци
Колачот со ореви со домашни кори се прави со генерации.
Компоненти:
Кори:
500 гр брашно
200 мл ладна вода
2 лажички сода бикарбона
1 прстофат сол
150 мл масло
20 лажици мелени ореви
10 лажици шеќер
Шербет:
500 гр шеќер
1,5 чаши вода
Подготовка:
Се замесува тесто од брашно, ладна вода, сода бикарбона, масло и сол. Поделете на девет еднакви топчиња. Намачкајте со масло кружен плех со дијаметар од 22 см. Расукајте едно топче со сукало за да го направите со големина на плех. Тестото се става во подмачкана тава, се посипува со малку шеќер и мелените ореви. Повторете го процесот со сите други топчиња. На последната кора нема фил, само се попрскува со масло. Пред печење, исечете го оревот на коцки и оставете го да отстои 15 минути. Се пече околу 40 минути во загреана рерна на 200 степени. Прелијте го изладениот шербет кој го направивте од шеќер и вода. Оставете колачот целосно да го впие шербетот пред да го послужите.