Дома Твој Готвач Лимончиња: Интересни, убави и евтини мали колачиња

Лимончиња: Интересни, убави и евтини мали колачиња

768
0

Вкусен украс за вашата трпеза

Тестото за овие украсни колачи е ронливо, а филот можете сами да го изберете откако ќе го увежбате ова со ореви или лешници. Во секој случај. ќе добиете интересен деликатес кој ќе ја украси вашата трпеза.

Состојки:

2 жолчки
2 лажици кисела павлака
50 мл млеко
5 лажици шеќер
180 гр омекнат маргарин
околу 450 гр меко брашно
10 гр прашок за пециво
малку екстракт од лимон и малку кора од лимон… (може да исцедите и малку сок од лимон)

Фил:

2 белки
4 лажици шеќер
150 гр мелени ореви
кора од лимон по желба
млеко, жолта и зелена боја и кристален шеќер за декорација

Подготовка:

Во омекнатиот маргарин се додава шеќер и се мати со миксер, па се додаваат жолчките и павлаката и повторно се меша со миксер.

Прво истурете половина мерка брашно, прашок за пециво, кора од лимон и екстракт (или сок од лимон) и сè измешајте. На крајот додадете го остатокот од брашното и замесете меко тесто.

Ставете го тестото во фрижидер 30 минути, а потоа расукајте го со сукало. Извадете ги прстените со кружен калап, измешајте го вишокот тесто и повторете ја постапката.

За филот се матат белките со шеќер, па се додаваат мелените ореви и кората од лимон и се соединува. На секој круг тесто ставете по една лажичка фил, преклопете го и завртете ги краевите за да му дадете форма како лимон.
Се редат во плех и се пече во загреана рерна на 160 степени помеѓу 15 и 20 минути.

Жолтата боја измешајте ја во 50 мл млеко и зелената боја во 50 мл. Изладените лимони прво обојте ги во жолта боја, а потоа врвовите обојте ги со зелена боја. Кога ќе обоите 10 парчиња, земете го првото и валкајте го во шеќер. Така ќе спречите премногу шеќер да се залепи на колачињата.

Можат да останат долго, па можете да ги чувате во кутија со капак.

Претходна објаваЗошто кромидот е здрав?
Следна објаваКога тироидната жлезда не работи правилно: Избегнувајте ја оваа храна

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име