Дома Health Лековите НИКОГАШ не треба да го чувате овде!

Лековите НИКОГАШ не треба да го чувате овде!

282
0

Лековите НИКОГАШ не треба да го чувате овде!

Бањата е доста погодна за складирање на многу работи – од козметика до лекови. Сепак, мислењето на експертот е дека со чување на лекови на такво место правиме голема грешка.

Имено, бањата е место кое е полно со влага, а потоа може да се расипе и да ја намали нивната ефикасност, забрзувајќи го рокот на траење.

Она што исто така може да има негативно влијание врз лековите се честите температурни промени.

Експертите сметаат дека кујната не е идеално место ниту за лекови, бидејќи топлината од рерните и ринглите, заедно со влажните услови и пареата што се создава таму, ја прават кујната опасна средина за чување лекови и суплементи.

Лековите најдобро би било да ги чувате подалеку од топлината на кујната, бидејќи така ќе ги зачувате и ќе им го продолжите рокот на траење. Многу луѓе имаат навика да ги чуваат лековите во фрижидер, но ниту тоа не е добра идеја, бидејќи студот може да ги оштети и да ја намали нивната ефикасност. Покрај тоа, фрижидерот е исто така место со висок процент на влажност, а кондензацијата ќе ги разложи повеќето лекови.

Овие пет митови за лековите можат сериозно да му наштетат на нашето здравје!

Освен ако пакувањето конкретно не препорачува ладење, најдобро е да го избегнувате, велат експертите. Чувањето лекови на шанкот во кујната е можеби најчестото место за нивно складирање. Сепак, експертите тврдат дека тоа може да ја намали и нивната ефикасност. Тоа е затоа што оставањето лекови на прозорските прагови, работните површини и слично може да биде штетно, бидејќи изложувањето на УВ светлина побрзо ќе ги разгради, дури и ако се чуваат во оригиналното пакување.

Исто така, ако ги оставите на овие места, тие можат да бидат лесно достапни за децата или домашните миленици.

Каде е најдоброто место за чување лекови?

Експертите сметаат дека сувите и ладни места, односно места со мала светлина, се најдобри за чување лекови. На пример, фиоката во ноќната маса е идеална за лекови и разни додатоци. Велат, најдобро е да ги чувате во шкаф или сув подрум, но советот е прво да се провери упатството за употреба на секој лек, бидејќи може да каже нешто друго.

Претходна објаваКомпир салата на поинаков начин (рецепт)
Следна објаваВиенски десерт: Фантастична комбинација од чоколадо, ореви и кокос

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име