Лекарите тврдат: Ја јадеме секој ден, а лоша е за зглобовите, кожата и шеќерот
Како што храната и одредени намирници можат да го зајакнат телото и имунитетот, така можат да предизвикаат и негативни последици. Една од оние намирници кои секојдневно ги внесуваме во организмот, а тоа е пченицата.
Ја има во речиси секој оброк, но лошо влијае на здравјето. Кај повеќето луѓе има негативен ефект врз кожата, зглобовите и нивото на шеќер во крвта.
Пченицата што ја консумираме секојдневно е далеку од вистинската. Кардиологот Вилијам Дејвис е еден од многуте научници и лекари кои се обидуваат да ги едуцираат другите за вистината зад денешната пченица. Дејвис вели дека причините зошто луѓето избираат да јадат житарки (влакна и здравје на срцето) не се доволни за да ја направат пченицата составен дел од исхраната – „Нема ништо во пченицата што не може да се најде во друга храна“, вели Дејвис.
Кожа
Јаглехидратите во пченицата обично се сметаат за добри поради нивната сложеност. Проблемот е што овие јаглехидрати се разградуваат на шеќери, што доведува до зголемено ниво на инсулин и активирање на жлездите што произведуваат маснотии. Крајниот резултат е мрсна кожа и појава на акни.
Зглобови
Според кардиологот Дејвис, болките во зглобовите предизвикани од консумирање пченица најчесто се јавуваат во зглобовите на прстите и рацете, а болката во грбот, колковите и колената не е невообичаена.
Шеќер во крвта
Пченицата, која е полна со јаглехидрати, на крајот се претвора во шеќер. Плус, тој е полн со амилопектин, јаглехидрат кој може да го зголеми нивото на шеќер во крвта повеќе од обичниот шеќер, што може да предизвика дијабетес