Леб со сончоглед и мед (рецепт)
Состојки:
две чаши топла вода
300 грама брашно
15 грама сув квасец
12 грама шеќер
135 грама интегрално брашно
85 грама овес
60 грама путер или маргарин
85 грама мед
30 грама сол
85 грама несолени семки од сончоглед
Прва фаза: Мешање на состојките
Во голема чинија измешајте брашно за сите намени, квасецот и шеќерот.
Додадете топла вода и измешајте со дрвена или пластична лажица.
Покријте и оставете на топло место. Тестото треба да нарасне по половина час. Додадете интегрално брашно, овес, путер, сол и мед. Мешајте со дрвена лажица или можете да користите и миксер.
На крајот додадете ги семките од сончоглед и сè убаво измешајте.
Втора фаза: Нараснување на тестото и месење
Покријте го јајцето и оставете го на топло место. Тестото треба да нарасне по 45 минути до еден час, а потоа измесете го со раце. Ова мора да се направи за да се исцеди непотребниот воздух од тестото.
Тестото префрлете го во тави кои претходно сте ги подмачкале со путер или масло. После тоа, оставете го тестото да одмори дополнителни 45 минути, додека не нарасне (треба да изгледа двојно поголемо).
Трета фаза: Печење и уживање
Загрејте ја рерната на 180 степени и печете 20 до 25 минути. Откако ќе го извадите лебот од рерна, намачкајте го со путер или маргарин.
Лебот можете да го јадете веќе 20 минути откако ќе го извадите од рерна.