Леб со маслинки, рецепт кој ќе го подготвувате многу често….
Состојки: 250 гр брашно, прашок за пециво, 4 јајца, 2 дл масло, 1 дл суво бело вино, 200 гр зелени маслинки, малку сок од лимон, сол, бибер.
Подготовка:
- Брашното и прашокот за пециво измешајте ги во сад, на средина направете бунар, додајте јајца и убаво измешајте со дрвена лажица.
- Потоа се прелива маслото, се промешува, се додава белото вино и лимоновиот сок, малку се посолува и бибер и се продолжува со мешање додека смесата не стане мазна и хомогена.
- Зелените маслинки измијте ги под млаз ладна вода, исцедете ги и исечете ги на половина по должина. Убаво измешајте го тестото.
- Се става во намрсен плех и се пече во загреана рерна на 200 степени 60 минути.