Совршена салата за празнична трпеза!
Салатата од сусам е одлична и украсна за празничната трпеза, но и за други видови прослави и празници. Можете да го послужите со најразлични печива, месо, со се што ќе ви се допадне бидејќи како додаток одлично оди со што и да се одлучите. Салатата од сусам се подготвува брзо и лесно, не ви требаат многу состојки, а ќе успее дури и за почетници. Во следниот текст прочитајте што треба да подготвите.
Состојки:
100 грама печен сусам,
100 грама мајонез
50 грама издробено сирење
2 чаши кисела павлака
200 грама кисели краставички
Подготовка:
Киселите краставички исечете ги на коцки. Со рака исцедете ја целата течност од краставиците. Потоа префрлете ги во сад. Потоа додадете две павлаки, мајонезот, сирењето и печениот сусам. Сусамот можете да го испечете малку на тивок оган (ако не е печен). Сè убаво измешајте. Подготвената салата од сусам ставете ја во фрижидер и оставете да се излади. Можете да го послужите со тост леб, меки лепчиња или кифлички. Таа предлага да се служи со сите видови месо, бидејќи гостите сигурно ќе бидат воодушевени.