Крап печен во рерна (рецепт)
Печен крап во рерна е веројатно најлесниот начин за подготовка на риба: нема прскање на шпоретот, мирисот на риба е многу помалку забележлив во кујната и остатокот од станот. И ако печете риба на скара за неколку луѓе, ова е исто така еден од најбрзите начини да го направите тоа.
Состојки:
2 кг свеж крап исечен на потковици,
2-3 лажици масло,
1 лажица пиперка, односно мелен црвен пипер (слатка и зачинета по вкус),
сол и црн пипер,
неколку лажици пченкарно брашно и пченкарен гриз.
Наведената количина е за 4 лица. Секако, секогаш можете да го зголемите или намалите во зависност од вашиот апетит и бројот на луѓе за кои го подготвувате јадењето.
Подготовка:
Посолете ги и побиберете ги парчињата риба.
Секое парче превртете го во мешавина од пченкарно брашно и пипер.
Тавата обложете ја со хартија за печење и премачкајте ја со масло. Наредете ги потковиците риба во тавата
Тавата со рибата ставете ја во рерна загреана на 250°C. По 5-10 минути печење, извадете ја тавата, превртете ја рибата и ставете сè во рерна уште 15-20 минути. Температурата на печењето треба да биде малку повисока за печењето да трае помалку време и рибата да не се исуши.
Печената риба послужете ја со салата од компири или кој било друг прилог по ваш избор.