Дома Здравје Која храна е штетна, а која е добра за здравјето на простатата

Која храна е штетна, а која е добра за здравјето на простатата

1107
0

Здравата исхрана е докажано дека го штити здравјето и не треба да се размислува само во контекст на губење на тежината. Бидејќи ракот на простата е една од најчестите сериозни болести што им се случуваат на мажите, добро е да внимаваме што јадеме. Според д-р Бред Гил, студиите за ефектот на храната врз здравјето на простатата може да бидат информативни, но тешко е да се соберат вистинските податоци бидејќи многу фактори влијаат на резултатот.

Сепак, здравата исхрана е секогаш добредојдена, а д-р Гил наведува која храна може позитивно да влијае на здравјето на простатата.

Што да јадете за здравјето на простатата?

Домати

Ликопенот е антиоксиданс кој им дава боја на доматите и е една од најпроучените антиканцерогени состојки. Истражувањата покажаа дека мажите кои имаат високо ниво на ликопен во крвта и јадат многу домати се помалку подложни на рак на простата. Доматите содржат и голем број други витамини и антиоксиданси, поради што треба да бидат дел од урамнотежена исхрана. Што се однесува до подготовката на доматите, општо правило е дека колку повеќе се готват и третираат, толку повеќе се ослободува ликопен.

Куркума

Куркумата има неколку важни состојки кои имаат антивоспалителни својства, што е клучот за спречување на рак на простата.

д-р. Гил вели дека храната богата со антиинфламаторни својства може да го намали нивото на антигени специфични за рак на простата. Тоа е протеин произведен од здрави и нездрави клетки во простатата, а токму овој ПСА тест е вообичаен скрининг за рак на простата.

Која храна да се избегнува?
Како што некои намирници можат да помогнат во спречување на рак на простата, докторот објаснува дека е неопходно да се знае што да се избегнува.

„Најголемиот предизвик кога се проучува ефектот на храната врз здравјето е тоа што работите обично се случуваат многу бавно кога станува збор за рак на простата, што не е случај кога го проучуваме ефектот на лековите врз здравјето на срцето. Доколку сакате да ги знаете точните податоци за храната и ракот на простата, субјектите треба да се следат од 15 до 20 години, ако не и подолго“, вели докторката.

Сепак, постојат докази кои сугерираат дека некои намирници се лоши за простатата:

премногу црвено месо
премногу преработена храна
премногу суво месо
премногу млечни производи
Зголемувањето на простатата е истата состојба која може да ја влоши лошата исхрана, па затоа треба да внимавате и на тоа.

Бидете проактивни
Навреме размислете за вашето здравје, следете го и дознајте дали сте во ризична група за развој на рак. Некои од факторите на ризик се секако возраста, така што ракот на простата најчесто се открива кај мажи постари од 65 години.

Треба да знаете кој во семејството имал рак на простата, но и која женска членка имала рак на дојка. Дебелината и пушењето се исто така важни фактори. Вежбајте редовно и хранете се здраво, но и навреме одете на лекар за превентивни прегледи. Ако состојбата се открие навреме, лесно се лекува.

Сè уште не е целосно дефинирано кога да започнете со редовни прегледи, но пред 50-тиот роденден треба да разговарате со вашиот лекар за можните тестови. Доколку некој од семејството имал рак на простата, можете да ги проверите вредностите на PSA (простата специфичен антиген) веќе на возраст од околу 40 години.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име