КОХ ОД ГРИЗ И ЈАЈЦЕ (РЕЦЕПТ)
Лесно се подготвува и е со уникатен вкус, уживајте во овој десерт денес.
Состојки:
5 јајца
10 лажици шеќер
10 лажици гриз
1 литар млеко
2 ванилин шеќер
Подготовка:
- Одделете ги белките од жолчките, а потоа изматете ги белките во крути врвови. Потоа додадете шеќер, па изматете уште малку додека добро да се стегне. Потоа додадете ги жолчката и гризот полека мешајќи со миксер на најмала брзина. Доколку сакате, можете да додадете малку рендана кора од лимон која ќе го подобри вкусот, секако доколку сте љубител на лимон.
- Плехот намачкајте го и посипете гриз, па истурете ја масата што треба да се пече на 200 степени околу 20 минути. Кохот се пече кога ќе порумени и ќе почне да се одвојува од работ на тавата.
- Додека се пече кохот се вари млекото со ванилиниот шеќер. Ако сакате кохот да биде посочен, користете литар и пол млеко и додадете уште 3 лажици шеќер.
- Испечениот кох се прелива со топло млеко (не се прелива одеднаш). Послужете кога ќе се олади и ќе го впие целото млеко.