Дома Психолошки совети Колку крстозборите влијаат на здравјето на луѓето?

Колку крстозборите влијаат на здравјето на луѓето?

168
0

Се сеќавате ли кога последен пат сте решавале крстозбор? Оваа „умна гимнастика“, како што често ја нарекуваат, е секојдневна активност за љубителите на енигматиката, но постојат студии кои велат дека тоа не е само забава, туку и начин да го подобриме нашето здравје, поточно да го зачуваме нашиот мозок.

Заштитува од деменција?
Со години се веруваше дека решавањето крстозбори е еден од најдобрите начини луѓето да останат ментално витални во подоцнежните години, па дури и да ја спречат деменцијата.

Истражувањата на научниците од Кралскиот колеџ во Лондон дури потврдија дека редовното решавање на судоку, загатки во осум насоки и други енигматични занимања позитивно влијае на мозокот, а истото важи и за луѓето кои редовно решаваат загатки со бројки.

Различни студии, исто така, покажаа дека оние кои континуирано прават крстозбори имаат моќ на мозокот на 10 години помлада личност, а неколку студии тврдат дека решавањето на крстозборите наводно го ублажува падот на меморијата за две и пол години кај оние кои развиваат деменција.

Руските научници открија дека луѓето кои сакале да се интересираат за енигматиката кога биле млади, имале почист ум во средните години. Исто така, краткорочната меморија и брзината на размислување беа подобри кај оние кои се занимаваат со ова, отколку кај врсниците кои не се занимаваат со тоа.

Колку крстозборите влијаат на здравјето на луѓето?
Експертите на СЗО проценуваат дека во светот има 55 милиони луѓе со Алцхајмерова болест (60-70 проценти од сите случаи на деменција) и други форми на сенилна деменција. Во САД, деменција погодува еден од 10 возрасни, а по 90-годишна возраст, деменција се дијагностицира кај 35 проценти од луѓето.

Истражувачите ги разбираат причините за ваквото масовно ширење на болеста: се верува дека деменција или стекната деменција влијае на луѓето со хипертензија, хронично лишување од сон, нарушувања во гастроинтестиналниот тракт, како и спонтани мутации на ДНК.

Во меѓувреме, други научници и лекари бараат нови начини за спречување и забавување на прогресијата на деменцијата. Различни форми на стимулација на меморијата и вниманието, вклучително и загатки, крстозбори, компјутерски и друштвени игри, се покажа дека ја подобруваат функцијата на мозокот кај постарите луѓе.

Ново американско истражување: Крстозборите ги надминуваат компјутерските игри
Во неодамна објавената американска студија, научниците испитуваа како видео игрите, како и решавањето на крстозбори, можат да помогнат во борбата против деменцијата.

Американските невронаучници, како што пренесува порталот vesti.ru, собрале група од 107 стари лица кои боледуваат од благи форми на деменција и следеле како нивната состојба се менува во текот на следната година и половина.

Како крстозборите влијаат на здравјето на луѓето?
Истражувачите побараа од сите волонтери да пополнат стандарден сет на тестови кои ја проценуваат сериозноста на симптомите на деменција. Првиот таков тест Американците го направија три месеци по почетокот на тренингот, а потоа организираа уште неколку слични тестови за своите одделенија.

Тие откриле дека решавањето на крстозбори во голема мера го забавува прогресијата на болеста. Покрај тоа, во своето корисно дејство, крстозборите ги надминуваат дури и компјутерските игри.

„За прв пат ги испитавме краткорочните и долгорочните придобивки од решавањето крстозбори и ги споредивме со други мерки за обука на меморијата. Така, се покажа дека решавањето крстозбори е многу покорисно од компјутерските игри во однос на тоа колку таквиот тренинг го забавува губењето на меморијата кај луѓето со деменција“, вели професорот Давангер Девананд од Универзитетот Колумбија во Њујорк.

И по првиот тест и во следните тестови, тестот за меморија и ментална острина на волонтерите даде најдобри резултати во групата крстозбори.

Исто така, истражувачите од САД открија дека и крстозборите и компјутерските игри значително го забавуваат падот на волуменот на мозокот, истакнувајќи дека крстозборите се поефикасни од видео игрите. Ова сугерира дека менталното вежбање ја подобрува меморијата и менталното здравје кај луѓето со деменција, заклучија истражувачите.

Претходна објаваПРОМЕНАТА НА ВРЕМЕТО СЕ ВЛИЈАЕ НА ЗДРАВЈЕТО: Од главоболки до СРЦЕВ НАПАД, обрнете внимание на ОВИЕ СИМПТОМИ
Следна објаваТајната на најдобрите крофни: Како да ги направите совршени секој пат?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име