Дома Интересно Колку е голем Тихиот Океан? Фасцинантни факти кои ќе ве изненадат

Колку е голем Тихиот Океан? Фасцинантни факти кои ќе ве изненадат

369
0

Без оглед на името, најголемиот океан на Земјата не е воопшто мирен, тивок или осамен. Тој е полн со активности и е толку огромен што неговиот најголем континуиран дел зафаќа површина поголема од дијаметарот на не една, туку пет месечини …

Тихиот океан е најголемиот и најдлабокиот океан на земјата. Зафаќа огромни 165,2 милиони квадратни километри од Америка до Азија, покривајќи 49,8 отсто од морето на Земјата. Тој воден џин е толку огромен што е тешко да се замисли колку.

Ако замислите дека сите делови на копното се споени во една целина, огромното подрачје на големото тивко синило сепак би било поголемо. Најголемиот океан во светот своето име го должи на истражувачот Фердинанд Магелан , кој го нарекол така додека во 1520 година пловел по неговиот мирен дел. Но, Тихиот Океан не е ниту мирен ниту тивок. Во нејзините длабочини и на површината „врие“ од активност.


Многу сè уште не е целосно истражено, како што е Challenger Deep ( Challenger Deep ). Тој дел од Маријанскиот ров , кој се наоѓа во западниот дел на океанот источно од Филипините, бил откриен во 1951 година од британскиот истражувачки брод Челинџер , а длабочина од 11.033 метри подоцна била измерена од руски истражувачки брод со помош на сонарен систем.

Во 1960 година, американскиот екипаж достигна длабочина од 10.915 метри, што е речиси 2.100 метри повисоко од висината на Монт Еверест. Ровот Маријана е формиран на местото каде што Пацифичката плоча лежи во основата на Филипините, околу сто километри западно од далечните острови по кои го добил името.

Тихиот океан е веројатно најстариот на Земјата. Дали неговото длабинско дно припаѓа на подлабокиот дел од Земјината кора, односно сими, не може прецизно да се утврди поради дебелиот слој на седименти кои го покриваат морското дно.

Импресивните факти ни помагаат вистински да ја доживееме големината на Тихиот Океан .

Тихиот океан има неколку антиподи , или дијаметрално спротивни точки на површината на Земјата, и кога би замислиле линија што ги поврзува, таа би покривала половина од планетата.

Ако нурневме во Тихиот океан со подморница, на пример недалеку од Чиле, и дојдеме до неговото дно и направивме премин на другата страна на Земјата – сепак ќе бевме во Тихиот Океан, поточно во близина на Виетнам.

Најдолгото континуирано море во Тихиот Океан се протега од Индонезија до Колумбија. Овој потег е долг неверојатни 19.800 километри, покривајќи пречник од не една, туку пет месечини – и сè уште ќе има простор.

Претходна објаваЧоколаден леб од само 4 состојки
Следна објаваЛуѓето кои скијаат имаат помал ризик од развој на анксиозност

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име