Дома Parents and children Колку газирани пијалаци можат да пијат децата на ден? Ќе се изненадите

Колку газирани пијалаци можат да пијат децата на ден? Ќе се изненадите

412
0

Колку газирани пијалаци можат да пијат децата на ден? Ќе се изненадите

Колку газирани пијалаци смеат да пијат на децата?
Газираните пијалоци се извор на „празни“ калории. Добро е познато дека прекумерното внесување на овие супстанции е поврзано со зголемен ризик за развој на бројни хронични заболувања. Таквите пијалоци често содржат синтетички адитиви како конзерванси и бои. Постојат докази дека предизвикуваат зголемена хиперактивност кај децата. Колку газирани пијалаци можат да пијат децата на ден?

Нетолеранција од чоколадо кај деца?

Внес на шеќер
Научниците се согласуваат дека децата не треба да консумираат повеќе од 10% енергија од додадени шеќери . Тоа би значело дека дете на возраст од 4 до 8 години на кое му се потребни 1.600 kcal дневно не треба да консумира повеќе од 130 kcal од шеќер. Тоа се 32 грама или 6 лажички. За споредба, само една голема чаша од популарната темна сода содржи дури 39,2 грама или речиси 8 лажички шеќер. Новите препораки на Светската здравствена организација се уште построги. Тие го ограничуваат внесот на шеќер на не повеќе од 5% од вкупниот внес на енергија.

Поразителен факт е дека децата денес пијат приближно 30 пати повеќе газиран пијалок отколку во 1950 година. Студијата спроведена од Американското здружение за срце покажа дека децата на возраст од 1 до 3 години обично консумираат 12 лажички шеќер дневно (60 g) преку разни пијалоци, слатки и индустриски преработени производи. Децата на возраст меѓу 4 и 8 години консумираат во просек 21 лажичка шеќер дневно. Адолесцентите на возраст од 14 до 18 години консумираат 34 лажички.

Ова покажува дека децата и адолесцентите консумираат три пати повеќе шеќер од препорачаната граница на внесување.

Кои се последиците
Најпознат проблем предизвикан од прекумерното внесување шеќер кај децата секако е вишокот телесна тежина и дебелината. Се соочуваме со зголемена фреквенција на дебелина кај децата.

Сепак, некои други болести, како што се дијабетес, замастен црн дроб, остеопороза, дислипидемија и кариес се поврзани со долгорочно прекумерно внесување на одредени видови шеќер кај децата. Дополнително, според новото истражување, чии резултати беа објавени минатата година во научното списание Nutrients, потрошувачката на засладени пијалоци со шеќер е поврзана со полоша извршна функција кај децата. Извршната функција е колективно име за серија меѓусебно поврзани когнитивни процеси (планирање, временска организација на однесување, очекување цел, иницирање активност, следење на активност, способност за инхибирање или одложување одговори, евалуација на одговорот, когнитивна флексибилност) потребни за намерно, насочено кон целта однесување кое значително се развива на возраст од 6 до 10 години.


Во истражувањето учествувале 6387 деца на возраст од 6 до 12 години. Резултатите покажале дека децата кои пиеле засладени пијалоци 2 или повеќе пати неделно имале поголем ризик од потешкотии во извршната функција. Тие биле споредувани со деца кои не консумирале засладени пијалоци.

Затоа, кога би требало да избереме само еден вид на пијалок кој децата треба да го ограничат, тоа секако би биле газираните пијалоци.

Претходна објаваМакало со праз…Многу едноставно и многу вкусно македонско традиционално јадење…
Следна објаваПроблеми со синусите? Пробајте го овој кинески метод

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име