Дома Health Кои се симптомите на сколиоза?

Кои се симптомите на сколиоза?

420
0

Кои се симптомите на сколиоза?

Следниве се најчестите симптоми на сколиоза. Сепак, секој поединец може да има различни симптоми. Симптомите може да вклучуваат:

– разлика во висината на рамената,

– изгледот дека главата не е центриран со остатокот од телото,

– разлика во висина или положба на колкот,

– разлика во висината или положбата на скапулата,

– разликата во начинот на кој рацете висат покрај телото кога стоите исправено,

– изгледот дека страните на грбот имаат различна висина кога се наведнувате напред,

– истакнатост или асиметрија на ребрата кога се гледа од напред или назад.

Не ги игнорирајте болките во грбот

Симптомите на сколиоза може да личат на други состојби или деформитети на ‘рбетот или може да бидат резултат на повреда или инфекција. Секогаш консултирајте се со лекар за дијагноза.

Симптомите кои обично не се поврзуваат со идиопатска сколиоза вклучуваат болки во грбот, болки во нозете и промени во навиките на цревата и мочниот меур.

Ако некое лице ги има овие симптоми, потребна е итна дополнителна медицинска евалуација од лекар за да се утврди причината за симптомите.

Претходна објаваШто е тахикардија и колку е опасна
Следна објаваБОЛКА ВО КОЛЕНОТО

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име