Дома Health КОИ СЕ СИМПТОМИТЕ? Како се формира КАМЕН во Жолчката?

КОИ СЕ СИМПТОМИТЕ? Како се формира КАМЕН во Жолчката?

350
0

КОИ СЕ СИМПТОМИТЕ? Како се формира КАМЕН во Жолчката?

Што е КАМЕН во Жолчката?
Жолчните камења се формираат од жолчката, течност која се состои главно од вода, жолчни соли, лецитин и холестерол и се произведува во црниот дроб. Жолчното кесе е вреќа од 10 см со мускулен ѕид кој се наоѓа под црниот дроб, и служи како складиште на жолчката додека жолчката не е потребна во тенкото црево за варење на маснотиите. Главната состојка на повеќето жолчни камења е холестеролот, иако некои се направени од соли на калциум. Жолчката содржи големи количини на холестерол, кој обично останува течен. Меѓутоа, кога жолчката станува презаситена со холестерол, таа може да стане нерастворлива и да таложи надвор од жолчката.

Видови болки во стомакот

Кои се ПРИЧИНИТЕ?

Фактори на ризик за формирање на жолчни камења се повозрасната возраст, дебелината, западниот тип на исхрана и генетската предиспозиција. Околу три четвртини од жолчните камења се формираат од холестерол. Холестеролот сочинува само пет проценти од жолчката, не е многу растворлив, меѓутоа, за да остане дисперзиран во течноста, мора да биде во соодветна рамнотежа со жолчните соли. Ако црниот дроб излачува премногу холестерол во жолчката и ако жолчката заостанува и создава тиња во жолчното кесе, може да дојде до презаситеност. Холестеролот потоа може да се таложи од растворот на жолчката и да формира жолчни камења, состојба позната како холелитијаза.

Кои се СИМПТОМИТЕ?

Околу 80% од луѓето со жолчни камења никогаш не доживуваат симптоми. Многу други остануваат асимптоматски (без симптоми) најмалку две години откако ќе започне формирањето на камења. Ако се појават симптоми, веројатноста за појава на болка е околу два проценти годишно во текот на првите десет години по формирањето на камењата, по што веројатноста за појава на симптоми се намалува. Во просек, потребни се околу осум години за да се развијат симптомите. Најчестиот симптом на болеста на жолчното кесе е периодична, силна болка наречена билијарна колика која се јавува во средишниот или горниот десен дел на абдоменот. Тешките или масни оброци може да предизвикаат болка, но таа обично се појавува неколку часа по јадење, честопати го буди пациентот во текот на ноќта. Болката може да биде доста силна. Менувањето на позициите, лековите против болки кои се издаваат без рецепт или пуштањето гасови не ги ублажуваат симптомите. Пациентот може да има треска и да чувствува гадење или повраќање. Билијарната колика обично исчезнува по еден до пет часа.

ТРЕТМАН

Третман на камења во жолчката со лекови е возможен кај некои пациенти кои не сакаат да се подложат на операција или имаат сериозни здравствени проблеми кои го зголемуваат ризикот од операција. Сепак, нехируршкиот третман обично не може да се примени кај пациенти кои имаат акутен холециститис или камења во заедничкиот жолчен канал, бидејќи одложувањето или избегнувањето операција во овие случаи може да биде опасно. Воведувањето на лапароскопска холецистектомија значително ја намали употребата на нехируршки третман.

Претходна објаваДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА ПЕТОК 17 МАРТ! Овните се магнетски АТРАКТИВНИ, Биковите се заљубуваат…
Следна објаваГРЧКИ ГОВАЧ ОТКРИ КАКО ДА ГО НАПРАВИТЕ НАЈДОБРИОТ ПЕКАРСКИ КОМПИР: Тајната е во само една состојка, а сите ќе бидат воодушевени кога ќе го направите!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име