Дома Psychological advice Кои се лошите страни на високата интелигенција?

Кои се лошите страни на високата интелигенција?

359
0

Можеби мислите дека животот би ви бил полесен и посреќен доколку имате малку повисок коефициент на интелигенција. Но, дали е тоа навистина така?
Кои се лошите страни на високата интелигенција?
Ова се некои лоши страни со кои се соочуваат луѓето кои имаат исклучително високо ниво на интелигенција.


Тие често размислуваат наместо да чувствуваат


Ова често е проблем за паметните луѓе, особено оние кои се крајно „вербални“. Тие користат зборови како „од пушка“ и ова е уште поефикасно кога нивните зборови се точни. Тие често ќе ви објаснуваат работи, а кога ќе завршат со тоа, тие сепак ќе „останат заглавени во нив“.


Од нив се очекува да бидат врвни


Од интелигентни луѓе се очекува да бидат најдобри во сè, без оглед што прават. Нема простор да се покаже слабост и несигурност. Покрај тоа, тие се премногу претпазливи во врска со потенцијалниот неуспех, па затоа често се плашат да ризикуваат.
Никогаш не можат да ја научат вредноста на напорната работа
Интелигентните луѓе честопати мислат дека можат да поминат со помалку работа и напор отколку другите луѓе. Но, високиот коефициент на интелигенција не води директно до успех и надпросечните интелигентни луѓе можеби никогаш нема да развијат упорност потребна за да успеат.

Луѓето се нервираат кога овие луѓе постојано ги коригираат во секојдневниот разговор


Кога знаат дека некој рекол нешто неточно, тешко дека можат да ја „задушат“ потребата да се поправи таа личност. Но, тоа навистина може да им пречи на другите луѓе, тие можат да бидат навредени и на тој начин пријателствата да се расипат.

Тие се свесни колку “не знаат”


Да се ​​биде многу интелигентен значи дека лицето е многу свесно за границите на своето знаење. Бидејќи овие луѓе секогаш се стремат кон најдоброто, може да им биде тешко никогаш да не можат да знаат сè.

Претходна објаваНајздравиот зеленчук кој може да го подготвите на различни начини…
Следна објаваЛесни начини за чистење и избелување на забите

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име