Дома Health Кои лекови не треба да ги земате додека возите?

Кои лекови не треба да ги земате додека возите?

273
0

Кои лекови не треба да ги земате додека возите?

Поспаност, замор, вртоглавица, нарушена перцепција се само дел од проблемите на кои може да се сретнат возачите кои користат лекови. Во најтешките случаи поради дејството на лекот можни се сообраќајни незгоди.

Според Светската здравствена организација, повредите во сообраќајни несреќи ќе бидат петта водечка причина за смрт до 2030 година.

Возењето моторно возило е сложена задача, поради што возачите мора да бидат способни да гледаат, размислуваат и реагираат правилно. Некои лекови, без разлика дали се издаваат без рецепт или на рецепт, може да влијаат на овие вештини.

„Првата група ја сочинуваат лекови кои можат да влијаат на способноста за управување со моторни возила и машини, а се означени со празен црвен триаголник (∆) на надворешното пакување на лекот. Втората група ја сочинуваат лекови кои силно влијаат на способноста за управување со моторни возила и машини, а под чие дејство не смее да се вози возила во никој случај, а се означени со полн црвен триаголник (▲) на надворешното пакување на лекот. Третата и најопасна група се лекови кои се класифицирани во наркотични дроги, а означени со знак (§) на надворешното пакување на лекот“.

Лекови кои се еквивалентни на алкохол
Вообичаени несакани ефекти на овие лекови кои можат да влијаат на возењето се поспаност или замор, вртоглавица, несвестица, гадење, заматен или двоен вид, треска, нестабилност, конфузија. Способноста правилно да се концентрира и да се процени растојанието или брзината на друго возило е намалена. По земањето на некои лекови, некои пациенти исто така доживуваат мускулна слабост или полоша координација, анксиозност.

„Со оглед на тоа што некои лекови можат толку значително да влијаат на возењето што се еквивалентни на консумирање алкохол над законската граница, фармацевтите во аптеките секојдневно ги советуваат граѓаните и придонесуваат за подобро информирање за ефектите на лековите врз возењето“.

Кога се поголеми ризиците?
Лекови за несоница, анксиозност, епилепсија, антидепресиви (кои се користат за депресија и нервни болки, мигрена, проблеми со мочниот меур), антипсихотици (за состојби како шизофренија и биполарно растројство), некои антихистаминици (за алергии, настинки и грип) се некои од лековите кои можат го загрози возењето. Опиоидите (за ублажување на болката), некои лекови за настинка и грип и одредени лекови за крвен притисок и гадење делуваат на ист начин.

Претходна објаваЕдна година секое утро пиелa вода со мед и лимон. Еве што се случи после тоа
Следна објаваДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА ПЕТОК 28 АПРИЛ! Раковите немаат среќа во љубовта, Вагите очекуваат проблеми на работа, а еве кои страдаат од здравствени проблеми

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име