Дома Здравје Кога треба да се посомневате дека се воспалило слепото црево?

Кога треба да се посомневате дека се воспалило слепото црево?

430
0

• Апендицитисот најчесто ги погодува децата и возрасните до 30-годишна возраст,

• Апендицитисот е состојба опасна по живот,

• Улогата на самиот додаток не е сосема јасна.

Слепото црево може да се каже дека е еден од најенигматичните органи на нашето тело.

Неговата улога не е сосема јасна.

Но, тој претставува оправдан страв на сите луѓе бидејќи неговото воспаление може да доведе до компликации опасни по живот.

Каде се наоѓа слепото црево?

Замислете го нашиот стомак како квадрат кој има 6 помали квадрати внатре.

Апендиксот се наоѓа во долниот десен квадрант.

Тој е поврзан со дебелото црево и има изглед на црв со должина од 5 до 10 см и ширина од 6 до 8 милиметри.

Каква улога игра слепото црево?

Функцијата на слепото црево не е сосема јасна.

Научниците претпоставуваат дека служи како складиште за добри бактерии кои треба да го заменат губењето на бактериите од цревата.

Да речеме, ако некој страда од дијареа, голем број на столици ја губат нормалната црвена флора.

Откако ќе престане дијареата, добрите бактерии го напуштаат слепото црево и ја враќаат изгубената цревна флора.

Од друга страна, некои научници веруваат дека слепото црево е непотребен орган и дека ништо не се губи со негово отстранување.

Апендицитис и воспаление

Апендицитисот се јавува кога влезот во слепото црево е блокиран од која било причина.

Опструкцијата може да биде предизвикана од столица, тумор, воспаление на лимфното ткиво, туѓо тело (жолчни камења).

Зошто пука слепото црево?

Откако ќе се појави воспаление на слепото црево, тој отекува и со текот на времето циркулацијата на крвта во него се намалува, или поради самиот оток или поради можното присуство на туѓо тело кое притиска на крвните садови.

Ткивото на слепото црево умира, ѕидовите пукаат и содржината се излева во желудникот.

Откако содржината ќе се истури во желудната празнина, дополнително го шири воспалението низ стомакот и претставува закана за животот.

Додаток и симптоми на воспаление

Симптоми на апендицитис може да бидат:

  1. Болка во десниот долен квадрант на желудникот,
  2. Пецкање во десната нога поврзано со болка во долниот десен дел од желудникот,
  3. Гадење и повраќање,
  4. Висока температура,
  5. Високиот крвен притисок често се јавува поради болка.
Претходна објаваОд една смеса со компири добивате 6 видови топчиња- никогаш побрзо и поубаво (рецепт)
Следна објаваРузмарин – за душа и тело

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име