Дома Родители и деца Кога се менува бојата на очите кај бебињата…

Кога се менува бојата на очите кај бебињата…

153
0Промена на бојата на очите кај бебињата е невообичаен феномен што се јавува во текот на првата година од животот, најчесто во периодот од шестиот до деветтиот месец, а нејзината причина лежи во генетиката и количината на меланин – пигментот што ја одредува бојата.

Кога се раѓаат бебињата, особено оние со посветол тен, нивните очи се обично светли во боја затоа што имаат многу малку меланин (вид пигмент кој им дава боја на очите, кожата и косата).

Според магазинот „Родители“, количината на меланин во ирисот, обоениот дел од окото, одредува каква боја ќе имаат очите. По раѓањето, светлината го стимулира производството на меланин, што може да предизвика потемнување или промена на бојата на очите со текот на времето.

Најчесто ќе забележите промена на бојата на очите во првите 6-9 месеци од животот. За време на неколку недели или месеци, може да забележите дека очите на вашето бебе потемнуваат. Промената е толку постепена што можеби не ја забележувате сè додека еден ден не се разбудат и ве изненадат со друга боја на очите.

До 12 месеци, повеќето бебиња ќе добијат трајна боја на очите, иако бојата на очите кај некои деца може да се промени до шестгодишна возраст, што е ретка појава.

Генетиката одредува колку меланин (или пигмент) ќе има лицето во своето тело. Во основа, ДНК на родителот одредува дали очите на детето се сини, кафеави, зелени или други бои.

Повеќе гени во телото придонесуваат за бојата на очите – дури и ако и двајцата родители на детето имаат кафени очи, можно е бебето на крајот да има сини очи ако родителите имаат гени на сини очи некаде во нивната генетска шминка.

Речиси е невозможно однапред да се предвиди бојата на очите на вашето бебе. Никој, вклучително и лекарот, не може да предвиди каква боја ќе имаат очите кога детето ќе порасне и не е важно што јаде или прави вашето бебе и колку го изложувате на светлина.

Ако бебето е родено со кафени очи, тоа значи дека тој веќе ја има количината на меланин доделена од генетскиот код, па затоа бојата на очите нема да се промени. Исто така, може да се изостави промената на бојата во полесните очи.

Претходна објаваМусака од тиквички
Следна објаваСладоледот со две состојки – Нутела и Банана

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име