Дома Здравје Ким – лек за сите болести

Ким – лек за сите болести

1199
0

Семките од ким биле пронајдени во гробниците на египетските фараони. Египќаните го нарекувале „тапнен“, старите Римјани „куминум“, а старите Грци „киминон“.

Широката активност на Ким расте во Централна Европа, северниот дел на Азија и Африка. Како зачин одамна го освои светот, но е добро познат и како лек, во хербалната медицина, пред се како средство против гасови и гасови.

Најмногу се користи во лекување на разни цревни заболувања како аерофагија и надуеност, но и за спречување на формирање на гасови, зајакнување на желудникот во случај на диспептични тегоби. Кимот помага во лекувањето на: – болести на црниот дроб и жолчката (како што е цироза на црниот дроб, слаб црн дроб, ја балансира маснотиите) – проблеми со бубрезите и мочниот меур како што се камења, песок, отежнато мокрење, бактериски инфекции – проблеми со респираторен тракт, како што се склоност кон инфекции, настинки, грип, хроничен бронхитис, астма, пневмонија, кашлица, флегма и катара во белите дробови .

  • срцеви заболувања – особено аритмија
  • болести на очите (за зајакнување на видот)
  • болести на устата (плакнење за инфекции и лош здив, забоболка, гингивитис – воспаление на непцата)
  • синдром на карпален тунел бидејќи ја намалува болката во рачниот зглоб, раката
  • стомачни заболувања бидејќи го чисти желудникот и цревата од катар, го загрева желудникот, ги отстранува паразитите, влијае на варењето на храната во желудникот, помага при диспепсија и лош здив, смирува грчеви, киселини, гастроинтестинални болки
  • кај ревматизам и гихт
  • за зајакнување на спермата – сперматограм
  • женски болести како што се менструални проблеми, регулирање на месечниот циклус, грчеви на матката, ПМС, породилни болки и придонесуваат за зголемено лачење на млеко кај доилките
  • во случај на загриженост – анксиозност и напнатост

Со оглед на тоа што е антиоксиданс, лековитото дејство на кимот е силно изразено во спречување на рак (лутеин, каротин, криптоксантин и зеаксантин), го спречува штетното дејство на слободните радикали, штити од инфекции, дегенеративни невролошки нарушувања и стареење (дамки на кожата, кафените дамки на кожата, брчките).

Кимот особено им годи на жените Кимот е растение кое зајакнува и загрева. Овој лековит ефект на кимот за жените би можел да биде многу корисен бидејќи кимот не остава никакви последици, а неговата примена е едноставна – се додава во јадењата како зачин или чај се прави од семки од ким.
Маслото од ким може да се користи и за зајакнување на желудникот. Изобилството на диетални влакна во кимот спречува запек и предизвикува побрзо движење на содржината во цревата, а диеталните влакна се врзуваат за токсините во храната, ја штитат цревната слузница од рак и го намалуваат ЛДЛ холестеролот.

Дејството на кимот ќе биде најефективно доколку се консумира секојдневно како дел од оброк како зачин или како чај, кој може да се меша со анасон, со додавање на мед, при заболувања на дишните органи. Германската комисија препорачува употреба на ким кај децата кога страдаат од надуеност (Ромхелд синдром).

Маслото се користи и во медицината за лекување на болни места на телото со локална апликација. Напитокот од ким го зајакнува желудникот, ги чисти цревата и ја балансира цревната микрофлора. Кимот содржи и изобилство на минерали (бакар, цинк, калциум, калиум, манган, магнезиум, селен, железо) и витамини (витамин А, витамин Ц, витамин Е, како и витамини од Б-комплексот, тиамин, пиридоксин, рибофлавин, ниацин).

Претходна објаваДеринкују – подземен град во Кападокија
Следна објаваПекарите откриваат: Овие три состојки ќе го одржат пецивото меко, свежо и вкусно дури и следниот ден

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име