Дома Здравје Како изгледа анатомијата на увото?

Како изгледа анатомијата на увото?

176
0

Увото е многу чувствителен орган. Примарен проблем во дишните патишта или во самото уво значи неможност за слободно дишење. Затоа, многу е важно овие делови од телото да се третираат со големо внимание. Тоа значи дека треба да разберете како функционира одреден орган и што е најважно, како да ги направите еластични за да бидат секогаш во добра состојба. Увото е поделено на три дела: надворешно, средно и внатрешно уво.

  1. Надворешното уво се состои од аурикулата и ушниот канал. Тие го носат звукот до средното уво. Во ушниот канал има ситни влакна кои го штитат увото од надворешни влијанија. Надворешниот слушен канал е долг 3 сантиметри. Увото ги зема и собира звуците од околината и ги насочува звучните бранови кон ушниот канал.
  2. Средно уво – на почетокот на средното уво има тапанче кое служи како мембрана, потоа 3 ситни коски (чекан, наковална и узенгија) и евстахиевата туба која го изедначува притисокот во средното уво (при нуркање). Плочата со стремежи го затвора овалниот прозорец, кој е граница помеѓу средното и внатрешното уво. Средното уво по својата форма се опишува како тело со шест страни, односно дел од органот што е ограничен со шест ѕида (странични, медијални, горна, долна, предна и задна).
  3. Внатрешното уво се состои од коскено и мембранозен дел. Коскениот лавиринт се состои од три дела: кохлеа, предворје и полукружни канали. Кохлеата има форма на куќа од полжав и е свиткана два и пол пати. По должината на кохлеата се протега спирална плоча која нецелосно го дели нејзиниот коскеен канал на два канали. Долниот канал на долниот крај, преку кружен прозорец, е во контакт со барабанот. Каналите се поврзани едни со други на горниот крај, на врвот на кохлеата, преку отворот за хеликотрем. Мембранозниот лавиринт се наоѓа во внатрешноста на коскениот. Во полукружните канали има три полукружни мембрански цевки, а по должината на кохлеата има (лат.) ducutus cochlearis. Сите делови на мембранозниот лавиринт се меѓусебно поврзани и исполнети со ендолимфа.
  4. Многу е важно средното уво да е секогаш чисто.
Претходна објаваКако да се третира повреда на зглобот (исчашување или изместување)?
Следна објаваЕдна и единствена, пита со јаболка: Најдобриот рецепт досега

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име