Дома Health Како да разликувате напад на паника од срцев удар

Како да разликувате напад на паника од срцев удар

299
0

Како да разликувате напад на паника од срцев удар
Срцев удар често се случува по физички напор или замор, што не е случај со напад на паника

Болката не е иста и не трае исто.

Ако сте ги почувствувале симптомите на напад на паника, сигурно сте мислеле дека се работи за срцев удар. Често е тешко да се направи разлика, што може да предизвика дополнителна паника и стрес.

Овие настани се сериозни и важно е да се научи како да се разликуваат симптомите за да се третираат правилно. Кардиологот Мистани Блу Милер (Mistyann-Blue Miller) објаснува како овие две состојби се разликуваат, но и како се слични.

Знаци кои покажуваат дека имате сериозен проблем со анксиозноста

Чувство на прободување
Локација на болката: иако непријатност во градите ќе се појави и во двата случаи, кога станува збор за срцев удар, болката се шири на други области, како што се раката, вилицата или вратот, вели Милер, додавајќи дека ако се работи за напад на паника. , болката веројатно ќе остане само во пределот на градниот кош.

Каква болка во градите е ова? Во случај на срцев удар, постои чувство како слон да ви стои на градите, може да има чувство слично на рефлукс. Нападот на паника често предизвикува чувство на прободување, што не е вообичаено со срцев удар. Има и непријатност во градите што е тешко да се опише, заедно со забрзан пулс.

Срцев удар често се случува по физички напор или замор, што не е случај со напад на паника. Значи, може да дојде до срцев удар откако ќе го исчистите снегот, но напад на паника нема да се случи, освен ако не постои и емоционален стрес како компонента.

Двете состојби можат да ве разбудат од сон, но има една клучна разлика – луѓето кои имаат напади на паника навечер обично ги имаат во текот на денот. Затоа, ако ноќе ве буди болка во градите, а дење немате напади на паника, веднаш повикајте брза помош.

Побарајте помош

  • Нападот на паника трае од неколку минути до 60 минути, симптомите исчезнуваат и се чувствувате подобро. Но, срцевиот удар не поминува така лесно – болката што се јавува може да се врати во бранови, да се подобри, а потоа повторно да се влоши. Ако болката се мери на скала од 1-10, таа би можела да се карактеризира како 9 или 10 за време на срцев удар – вели Милер.

Емоционален стрес
Се чини дека е можно нападот на паника да предизвика срцев удар, иако ретко, и емоционалниот стрес игра улога во секој случај.

– Овие состојби можат да се појават во многу стресна ситуација, но во повеќето случаи, нападот на паника е реакција на тоа, а не срцев удар – вели Милер.

Луѓето кои се под голем стрес или страдаат од депресија имаат поголем ризик од развој на висок крвен притисок, а со тоа и срцев или мозочен удар

Претходна објаваВИКЕНД ХОРОСКОП ОД 17 ДО 20 МАРТ 2023: Самодовербата на Бикот се зголемува поради работата
Следна објаваШто е афазија, болеста на Брус Вилис?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име