Дома Psychological advice КАКО ДА ПРЕПОЗНАЕТЕ ПСИХОПАТИ И СОЦИОПАТИ? Важни индикатори и предупредувачки знаци!

КАКО ДА ПРЕПОЗНАЕТЕ ПСИХОПАТИ И СОЦИОПАТИ? Важни индикатори и предупредувачки знаци!

412
0

КАКО ДА ПРЕПОЗНАЕТЕ ПСИХОПАТИ И СОЦИОПАТИ? Важни индикатори и предупредувачки знаци!


Ова се знаците на кои треба да внимавате и како да знаете дека треба да побарате помош, без разлика дали се работи за дете или возрасен…

Социопатијата и психопатијата се само некои од асоцијалните нарушувања на личноста кои се карактеризираат со непочитување на правата на другите луѓе и често вклучуваат надминување на мерките и кршење на правилата. Различни особини кои припаѓаат на асоцијални растројства на личноста се препознаваат во раното детство, но дијагнозата на асоцијалното однесување не се утврдува пред 18-годишна возраст.


Симптоми на асоцијално растројство на личноста
Антисоцијалното растројство на личноста се дијагностицира кога моделот на асоцијално однесување на поединецот датира од 15-годишна возраст и се состои од повеќето од овие симптоми:

непочитување на општествените норми и закони преку често повторување на прекршоци кои се основа за апсење
подлост, присутна преку лаги, погрешно претставување или измамување на другите со цел да се постигне лична сатисфакција
импулсивност или неможност да се прават планови
раздразливост и агресивност, вклучување во чести физички пресметки
не обрнувајќи внимание и на личната и на туѓата безбедност
недостаток на одговорност, манифестиран преку неможност да се воспостават работни навики или финансиска одговорност
недостаток на чувство на вина за сторените неправилности

Социопатијата и психопатијата се само некои од асоцијалните нарушувања на личноста. Социопатијата е почеста, додека психопатијата, која е многу поретка, се смета за најопасна форма на асоцијално однесување. Овие две растројства на личноста се многу слични, а многу психолози веруваат дека психопатијата е вродена, додека социопатијата настанува како резултат на траума во детството, како што се занемарување и злоупотреба, пишува Psychologytoday .

Како да препознаете социопат?
Социопатите често се нервозни и лесно се иритираат, можат да бидат насилни и често се склони кон бес. Нивното образование е ниско и тие припаѓаат на маргините на општеството и генерално не можат да останат на исто место долго време, како на пример на постојана работа. Социопатите дејствуваат под влијание и злосторствата што ги прават речиси никогаш не се планирани. Исто така, многу им е тешко да стекнуваат какви било блиски односи со другите луѓе, речиси не можат да почувствуваат емпатија која се развива во раното детство и немаат континуитет во своето однесување.


Како до психопат?
Од друга страна, психопатите се многу способни да се зближат со луѓето и да развијат блиски односи и врски и да ги натераат луѓето целосно да им веруваат. Умеат да сочувствуваат, многу се шармантни и поради својата интелигенција лесно можат да манипулираат со луѓето околу нив. Агресивното однесување го доживуваат како забава и секое злосторство е добро испланирано, а често имаат и план Б. Способни се да научат да имитираат чувства, поради што е многу тешко да се препознаат. Психопатите често се високо образовани луѓе и имаат постојани и стабилни работни места, но тие се и мирни, ладни глави и ориентирани кон деталите.

Претходна објаваДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА ВТОРНИК 9 МАЈ! Близнаците во љубовните врски, Девиците се советуваат да посетат лекар!
Следна објаваОВАА БОЛЕСТ ЗАПОЧНУВА ВО РАНОТО ДЕТСТВО! Сè за астмата, хроничното воспаление на дишните патишта!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име