Дома Живот Како да препознаете добар портокал? Детал кој открива дали е сочен и...

Како да препознаете добар портокал? Детал кој открива дали е сочен и сладок

560
0


Секогаш избирајте ги оние портокали кои изгледаат најтешки со оглед на нивната големина, а според народната мудрост најслатки се оние со „опашка“ …

Обичниот или слаткиот портокал е вид на омилено овошје кое најчесто го цедиме во сок, го јадеме сиров или го користиме за подготовка на десерти, но името не е гаранција дека секогаш ќе добиеме сочен залак. Севилските портокали, пак, се горчливи, а во производството на сокови најчесто се користат портокалите од Валенсија .

Еден од начините на кој можете да препознаете сочно овошје е да го земете во рака и да ја почувствувате тежината – колку е потежок со оглед на големината, толку посочен ќе биде портокалот. Оние кои изгледаат премногу лесни може да бидат суви. Светла портокалова со светла боја исто така може да биде добар избор, а избегнувајте меки плодови или оние со видливи оштетувања. Помирисајте ги – добри се и оние што мирисаат на зрелост.

Детал што ќе ви го олесни барањето сочни портокали е испакнатоста која се наоѓа на долната страна, спроти дршката – изберете ги оние овошја што ја имаат. Така барем велат бабите кои повеќе знаат за народната мудрост. Друга теорија е дека послатки портокали се оние со поголема дупка – или „папок“. Во секој случај, ако купувате портокали на пазар, најдобро е да побарате од продавачот да ви даде парче по вкус.

Претходна објаваРекордот е 15 секунди: Можете ли што побрзо да најдете еж помеѓу лисјата?
Следна објаваГУРМАНСКО ЧУДО: Закиселен лук, зимница која ќе ве воодушеви (рецепт)

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име