Дома Твој Готвач Како да направите ароматичен леб со путер и лук во куглоф? (видео)

Како да направите ароматичен леб со путер и лук во куглоф? (видео)

670
0

Промирисајте го домот со домашен, ароматичен леб со путер и лук…

Лебот „Pull apart“ е еден вид на популарно пециво, леб, кое е исклучително сочно, добро зачинето и лесно се кине со рака. Поради својата посебна форма, изгледа навистина импресивно на послужавник, а воедно е исклучително вкусен и лесен за подготовка!

Сè што треба да направите е да направите тесто за леб на база на млеко, да го расукате, да го премачкате со путер од лук, а потоа да го исечете тестото на мали квадрати. Квадратите тесто потоа се редат еден врз друг и потоа се редат во калап за печење. Рецептот доаѓа од кујната на популарниот блогер за храна, Тиеган Џерард , а рецептот за овој гастрономски деликатес ве очекува подолу!

Состојки:
600 грама брашно
2 пакетчиња инстант квасец
1 лажичка сол
250 милилитри полномасно млеко
160 милилитри полномасна крема
3 лажици мед
10 лажици путер
1 јајце
2-3 чешниња лук
35 грама свежо рендан пармезан
2 лажици сушен магдонос
1 лажица сечкана свежа жалфија или оригано
крупна морска сол
свежа мајчина душица за посипување

Подготовка:
Во поголем сад измешајте ги брашното, квасецот и солта. Додадете топло млеко, загреана павлака, мед, јајце и 2 лажици путер. Се меша со миксер 4-5 минути.
Покријте го садот со пластична фолија и оставете да отстои на собна температура од 30 минути до 1 час.
Во меѓувреме измешајте ги путерот на собна температура, лукот, пармезанот, магдоносот и жалфијата со малку сол.
Поместете го тестото на работната површина и исечете го на 4 еднакви делови. Се тркалаат едно по едно парче во голем правоаголник на набрашнета површина. Секое парче тесто премачкајте го со 1/4 од смесата со путер и лук, а потоа исечете го тестото по должина на 3 ленти. Исечете ленти попречно на 4 ленти за да добиете 12 квадрати. Ставете ги сите 12 квадрати тесто еден врз друг.
Повторете со преостанатите 3 парчиња тесто и наредете ги добиените снопови тесто во лесно подмачкан сад за куглоф, оставајќи мали празнини меѓу купиштата тесто за да може да расте (тестото со прстите разделете го во групи од по 4 квадрати).
Покријте ја тавата со пластична фолија и оставете да нарасне на топло место додека тестото речиси не стигне до врвот на тавата, околу 1 час.
Загрејте ја рерната на 175 степени и печете го лебот додека не порумени, 30 до 40 минути.
Оставете го на плехот 5 минути, а потоа внимателно извадете го. Премачкајте го со растопен путер и посипете со крупна морска сол и украсете со гранчиња мајчина душица пред послужување. Добар апетит.


Претходна објаваПотребно е повеќе зеленило и паркови: Само 20 минути во парк се добри за менталното здравје
Следна објаваДури 80% од Милано ќе биде поврзан со велосипедски патеки

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име