Дома Родители и деца Како да го охрабрите детето да гледа помалку телевизија

Како да го охрабрите детето да гледа помалку телевизија

200
0

Ако сте забележале дека вашето дете поминува премногу време гледајќи телевизија, ние ви донесуваме стручни совети кои значително ќе го намалат времето поминато пред телевизија.

Поставете правила кога не треба да се гледа телевизија, како на пример додека јадете или пишувате домашни задачи.

Ограничете го времето што му е дозволено на детето да го помине еден ден гледајќи телевизија, а експертите препорачуваат околу 2 часа.

Не дозволувајте вашето дете да гледа телевизија додека не ги заврши обврските што очекувате да ги преземе.

Фокусирајте се на разговорот наместо да гледате телевизија и поминете повеќе време во заеднички активности.

Поттикнете физичка активност и хоби.

Не користете гледање телевизија како награда или казна.

Охрабрете го вашето дете да гледа едукативни емисии на телевизија за да го направи што е можно подобро времето што го поминуваат пред телевизорот.

Сепак, експертите истакнуваат дека гледањето телевизија не мора да биде толку лошо.

Истражувањата покажаа дека гледањето телевизија го проширува вокабуларот на децата.

Гледањето телевизија му дава на детето можност да научи повеќе за различни работи.

Гледајќи телевизија, детето го зголемува интересот за низа различни активности.

Гледањето разни документарни филмови може да го поттикне развојот на свеста на детето за глобалните проблеми.

Претходна објаваГадење – интересни факти…
Следна објаваМусака од тиквички

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име