Како да го неутрализирате мирисот на лук и кромид во устата
Белиот кромид и црвениот кромид им даваат посебен вкус на јадењата, а притоа даваат и одредени здравствени придобивки. Но, бидејќи предизвикуваат лош здив, многу луѓе ги избегнуваат.
Карактеристичниот мирис што го имаат е предизвикан од хемикалии кои содржат сулфур, а мирисот може да се задржува на здивот на човекот со часови. За среќа, постојат голем број начини да се спречи или елиминира лошиот здив.
Користете стругалка за јазик
Човекот често занемарува да ги четка јазикот и непцето, а задниот дел на јазикот е идеално место за акумулација на бактерии. Дури е можно да се забележи бел слој кој се формира на јазикот. Секојдневната употреба на стругалка или четка за јазик може да ги отстрани мртвите клетки од кожата, микробите и ситните честички од храната. Продолжете со стругање додека не остане остаток на стругалката.
Пијте млеко
Пиењето чаша млеко со или после оброк богат со лук може да ја намали концентрацијата на соединенија кои содржат сулфур во устата кои предизвикуваат лош здив. Истражувањата покажаа дека полномасното млеко подобро ги намалува непријатните мириси отколку обезмастеното млеко.
Јадете лисја од растенија
Џвакањето магдонос после оброк е вековен лек за лош здив од лук или црвен кромид. Ова растение го чисти непцето и ги маскира непријатните мириси. Исто така, докажано е дека листовите од нане значително го намалуваат мирисот на лук.
Испијте шолја зелен чај
Пиењето зелен чај после оброк може да помогне да се прикријат силните мириси. Едно истражување покажа дека зелениот чај поефикасно го отстранува лошиот здив од пеперминт, гума за џвакање или производ што содржи масло од магдонос. Зелениот чај може да има дополнителни придобивки за оралното здравје.
Обидете се со јаболков оцет
Некои луѓе велат дека пиењето една лажица јаболков оцет во вода пред или по оброкот се ослободува од сите видови на здив на кромид. Сепак, тоа не е медицински одобрен метод. Едно лице секогаш треба да се консултира со својот лекар пред да користи оцет како домашен лек.