Дома Здравје Како ананасот влијае на здравјето, на што да се внимава при купувањето...

Како ананасот влијае на здравјето, на што да се внимава при купувањето на ова тропско овошје

432
0

Покрај одличниот вкус, ананасот може многу да понуди и за нашето здравје.

Ова жолто овошје му дава на телото широк спектар на витамини, минерали, антиоксиданси и ензими чии својства го помагаат варењето, го намалуваат киселинскиот рефлукс и воспалението.

Па да почнеме по редослед:

Го намалува ризикот од хронични заболувања

Бидејќи е полн со антиоксиданси, тие ќе ги неутрализираат слободните радикали и ќе го спречат оксидативниот стрес кој придонесува за развој на хронични болести како рак, срцеви заболувања…

Го штити имунитетот

Само една чаша ананас содржи 80 mg витамин Ц, што е 90 проценти од препорачаната дневна доза. Ова е секако исклучително важно за имунолошкиот систем кој зависи од витаминот Ц.

Придонесува за правилно варење

Ако некогаш сте пробале да додадете свеж ананас во желе, сте виделе дека тоа е невозможно. Тоа е затоа што ананасот содржи ензим бромелаин, кој го разградува желатинот и го спречува да остане цврст. Затоа често се користи во маринадите за омекнување на месото. Овој ензим не влијае на готвењето, но ако јадете ананас за време на оброкот, полесно ќе ги сварите протеините и ќе ја намалите надуеноста и запек.

Го чува срцето

Поради витаминот Ц, сокот од ананас е одличен за одржување на здравото срце, а студиите од Финска и Кина открија дека консумирањето повеќе витамин Ц го намалува ризикот од коронарна срцева болест. Покрај витаминот Ц, има и влакна кои можат да го намалат нивото на лошиот холестерол. Да го споменеме и калиумот кој се наоѓа во него во големи количини, кој ќе ги опушти крвните садови и на тој начин ќе го подобри протокот на крв во срцето, се наведува на веб-страницата на Националната асоцијација за липиди.

Ја помага апсорпцијата на железото

Витаминот Ц е потребен за апсорпција на железото, особено железото што го добиваме преку храната. Железото е важно за создавање на хемоглобинот, протеинот во црвените крвни зрнца. Тој е тој што носи кислород низ телото, од белите дробови до остатокот од телото. Значи, ако јадете многу овошје што содржи витамин Ц, може да му помогнете на телото многу да го апсорбира железото.

Сокот од ананас има антиинфламаторно дејство

Ананасот е најголемиот природен извор на ензимот бромелаин. Широкиот опсег на ефекти на бромелаин вклучува подобрување на варењето, а исто така покажува различни антиедематозни и антиинфламаторни својства, поради што се користи за ублажување на воспалителните процеси, по повреди или операции и за лекување на цревни заболувања кои вклучуваат оток и чирови, велат нутриционистите.

Многу витамини и минерали

  • Витамин А и бета-каротин: ги штитат очите од макуларна дегенерација и спречуваат рак на белите дробови и устата.
  • Витамин Ц, флавоноиди и антиоксиданси: го зајакнуваат имунолошкиот систем, ги уништуваат слободните радикали, се борат со настинки, грип и вируси, одржуваат здрави непца и штитат од периодонтитис.
  • Витамин Б1 (тиамин): ги претвора јаглехидратите во енергија, ги зајакнува мускулите и ја промовира правилната функција на нервниот систем.
  • Фосфор: ги зајакнува коските и забите, го запира развојот на остеопорозата.
  • Калиум: го регулира крвниот притисок и ја поддржува правилната функција на бубрезите.
  • Манган: го забрзува зараснувањето на раните, ја одржува здравата кожа, го зајакнува имунолошкиот систем и го стабилизира нивото на шеќер во крвта за заштита од дијабетес и метаболички нарушувања.

На што да внимавате кога купувате ананас

Кога купувате ананас, треба да внимавате на бојата, мирисот и цврстината. Ананасот не треба да биде премногу тврд на допир, а листовите не треба лесно да се кинат бидејќи тоа значи дека е ронлив. Мора да има повеќе жолта или кафена боја бидејќи тоа значи дека е посочно. Може да има зелени граници. Исто така, експертите советуваат да го помирисате пред да го купите, бидејќи мора да има интензивен и сладок мирис.

Претходна објаваДали вашиот мочен меур е преактивен?
Следна објаваЗА ПОЈАДОК: Турски лебници

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име