Дома Psychological advice Интелигентните луѓе имаат интересна особина: Дали сте меѓу нив

Интелигентните луѓе имаат интересна особина: Дали сте меѓу нив

543
0

Интелигентните луѓе имаат интересна особина: Дали сте меѓу нив

Интелигенцијата игра клучна улога во разбирањето на темниот хумор .

Една нова студија покажа дека интелигенцијата игра клучна улога во разбирањето на темниот хумор, заедно со неколку други фактори.

Фактот дека сакате мрачен хумор не ве прави лоша личност, напротив, кажува многу за вашиот целокупен карактер, и покрај тоа што претходните студии го тврдеа спротивното.

Изненадувачки откритија
Изненадувачките наоди на истражувачите од Медицинскиот универзитет во Виена во Австрија ги зедоа резултатите на 156 возрасни учесници, половина мажи и половина жени. Секој учесник беше замолен да оцени 12 цртани цртани со мрачна хумор од познат германски карикатурист и да го сподели своето мислење за нив. Односно дали нивните шеги биле интересни и лесно разбирливи, дали биле вулгарни и слично.

Најбрзиот тест за интелигенција има само три прашања, а 83 отсто од луѓето паѓаат на него

Анализирањето на учесниците беше направено во три димензии: ниво на интелигенција, предиспозиција за црн хумор и ниво на агресивност. Истражувачите откриле дека оние кои се најзаинтересирани за црниот хумор биле најмалку агресивни и најинтелигентни, поседувајќи највисоко ниво на образование.

Утврдено е дека оние со просечно ниво на разбирање и интерес за цртаните филмови имаат просечно ниво на интелигенција и лошо расположение, но биле и умерено агресивни.

Темен хумор, светли умови
Во меѓувреме, оние со умерено ниво на разбирање и ниско ниво на интерес за црниот хумор имаат тенденција да имаат прилично просечно ниво на интелигенција, но прилично високо ниво на агресија.

Истражувачите заклучија дека темниот хумор бара повеќе „мозок“ за обработка во споредба со стандардните гази.

Претходна објаваНаправете си голема услуга: Колку долго треба да пешачите ако седите 8 часа на работа?
Следна објаваПосна торта со банана без печење: Совршена, подготвена за 5 минути! (РЕЦЕПТ)

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име