Дома Здравје Има три степени на ХИПЕРТЕНЗИЈА: Кога се вклучуваат ЛЕКОВИ?

Има три степени на ХИПЕРТЕНЗИЈА: Кога се вклучуваат ЛЕКОВИ?

465
0

Првиот степен на хипертензија со вредности на притисок 140-159 / 90-99, може да се коригира со превентивни мерки, но само кај еден дел од пациентите

Кога ќе се постави дијагноза на висок крвен притисок, чии вредности се над 140/90, третманот се спроведува со превентивни мерки и соодветни лекови. А за да се одреди типот на лековите и нивната доза, пациентот поминува низ детален преглед. Дури и со малку покачени вредности на крвниот притисок од 130-139 / 85-89, лицето треба да преземе превентивни мерки кои вклучуваат здрави животни навики за да се спречи развој на хипертензија. Кај пациенти со коронарна срцева болест или атеросклероза, лекарот може да вклучи и терапија со лекови за овие вредности на притисок.

Хипертензија од прв степен
Првиот степен на хипертензија со вредности на притисок 140-159 / 90-99 може да се коригира само со превентивни мерки, но само кај еден дел од пациентите.

  • Превентивните мерки ја вклучуваат првата корекција на исхраната. Пред се, храната треба да биде што е можно понесолена, а оброците да бидат редовни за да се спречи дебелеење. Дозволено е умерено внесување алкохол , еден жесток пијалок за жени, два пијалоци за мажи. Потребна е умерена физичка активност, 30-60 минути пешачење, не е дозволено пушење. Доколку овие мерки не се доволни и не покажат резултати по три до шест месеци, тогаш во третманот се вклучени и лекови. Луѓето кои веќе имаат некој со висок крвен притисок во семејството мора да преземат превентивни мерки уште од мали нозе.

Но, кај пациенти со коронарна срцева болест кои се со висок или многу висок ризик за развој на бубрежна хипертензија или оштетување на органите поради хипертензија, лековите веднаш се вклучуваат.

Хипертензија од втор степен
Кога притисокот „скока“ над 160-179 / 100-109 mmHg, тоа е втор степен на хипертензија , а покрај прилагодувањето на животниот стил, терапијата со лекови е неопходна за сите луѓе. Доколку некое лице го следи советот на лекарот и препишаната терапија, притисокот треба да се стави под контрола три месеци.

Хипотензија од трет степен
Кај третиот степен на хипертензија, кој е најсериозен бидејќи вредностите на притисокот надминуваат 180/110 mmHg, терапијата со лекови е неопходна за сите пациенти.

Претходна објаваЏонсон и Џонсон го прекинаа производството на вакцина против Ковид-19
Следна објаваЛековити облоги за бели дробови од свинска маст

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име