Дома Psychological advice Имате ненадејни промени во расположението – дали е само таков ден или...

Имате ненадејни промени во расположението – дали е само таков ден или нешто друго

217
0

Имате ненадејни промени во расположението – дали е само таков ден или нешто друго

Промените на расположението се нешто од кое сите страдаме.

Меѓутоа, како да знаете дали вашиот ден на манични подеми и падови е нормален – или знак на биполарно растројство ? Во надеж дека ќе одговорат на тоа прашање, експертите споделија три знаци кои би можеле да сигнализираат дека вашето постојано променливо расположение може да биде причина за загриженост.

Екстремни промени

Луѓето со биполарно растројство трпат екстремни промени кои не можат лесно да се решат, да речеме со добар сон. За време на манична епизода, болните може да се чувствуваат радосни, неконтролирано возбудени, самоуверени, лесно расеани и раздразливи. Тие исто така може да бидат поактивни од вообичаено, да зборуваат многу брзо, да бидат многу пријателски расположени со другите, да се однесуваат несоодветно и да спијат многу малку.

Д-р Гај Гудвин, професор по психијатрија на Универзитетот во Оксфорд, рече: „Кога се во високо расположение или хипоманија, биполарните пациенти имаат тенденција да зборуваат многу. Тие можат да бидат исклучително активни, да не спијат многу и да се чувствуваат премногу самоуверени. Ако нивното расположение дополнително ескалира, тоа станува манија и тие може да преземат ризици што вообичаено не би ги преземале. Тие дури може целосно да изгубат контакт со реалноста, да се чувствуваат параноично и да доживеат халуцинации“.

Но, за време на депресивна епизода, биполарниот пациент може да се чувствува вознемирен, плачлив, уморен и незаинтересиран за работите во кои обично ужива. Луѓето потоа се однесуваат повлечено, имаат проблеми со спиењето или спијат премногу, јадат премногу или премалку, избегнуваат контакт со луѓе и поминуваат многу време размислувајќи.

Д-р Гудвин додаде: „Ако некој со биполарно растројство има лошо расположение, може да оди во длабока депресија, каде што не може да функционира и може да има повторливи мисли за самоубиство“.

Долготрајни промени

Додека повеќето луѓе имаат денови кога се чувствуваат среќни и радосни, а други кога се тажни и исцрпени, луѓето со биполарно растројство ги доживуваат овие чувства со недели. Заблуда е дека брзо се префрлаат од едно на друго расположение.

Депресивните епизоди траат најмалку две недели кај луѓето со биполарно растројство, иако може да траат со месеци. Манијата обично трае најмалку една недела.

Промените ги попречуваат нормалните активности

Додека луѓето можат да продолжат да живеат нормален живот додека страдаат од промени во расположението, оние со биполарно растројство имаат потешкотии да функционираат.

„Некој без нарушување на расположението може да доживее промени во расположението, но симптомите се многу помалку екстремни и може да продолжат да живеат нормален живот. „Промените на расположението кај некој со биполарно растројство често ги нарушуваат нивните нормални активности“, вели д-р Гудвин.

Промените на расположението кои се симптоматични за биполарно растројство може да ве наведат да правите опасни работи.

„Луѓето со биполарно растројство често немаат целосна когнитивна контрола кога доживуваат промени во расположението, па на крајот прават работи што вообичаено не би ги направиле и подоцна се каат“, вели д-р Гудвин.

КАКО ДА ПОБАРАТЕ ПОМОШ

Ако не сте сигурни кому да се обратите за помош и сметате дека ви треба помош, за почеток, запомнете дека вашиот општ лекар може да ве упати кај професионалец за ментално здравје и консултацијата со него е првиот чекор кон лекување. Меѓутоа, ако поради некоја причина не можете да одите на тој начин, подолу се местата и луѓето кои можат да ве упатат или кои обезбедуваат дијагностички и терапевтски услуги за депресија.

Претходна објаваВратете си ја ЕНЕРГИЈАТА со попладневна дремка – еве колку долго треба да трае
Следна објаваНепријатните мириси на телото можат да бидат предупредување: Еден е дури и сигнал за рак

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име