Дома Родители и деца Играта е исклучително важна за која било форма на развој на детето…

Играта е исклучително важна за која било форма на развој на детето…

259
0

Играта е најприродниот и најпријатниот начин на детето да го истражува светот околу него. Детето обично ќе најде начин да се забавува, без оглед дали има ја вистинската играчка со себе. Ако не, веројатно ќе смисли да користи друг предмет како дел од неговата игра.
Сепак, играчките постојат за дополнително поттикнување на развојот на детската игра. Кога детето ќе види некоја играчка, во главата веднаш има идеја како може да ја користи
Важно е детето да ја користи играчката на начинот кој го избира
Користењето играчка на само еден начин е премногу ограничувачко. Децата треба да ги учиме на флексибилност тоа ги охрабрува да ја зголемат имагинацијата. Преку игра, децата развиваат социјални и академски вештини, имагинација, комуникација , се релаксираат, учат да слушаат и да размислуваат подобро, да градат попозитивна слика за себе. Во секој случај, децата најдобро учат преку игра. Не само некои информации, туку и вештини како што се саморегулација на емоциите, структурирање, справување со предизвикувачки ситуации итн. Кога детето игра, тоа е претежно опуштено, а кога некој е опуштен, тогаш најдобро прифаќа и задржува различни учења. Значи, детската игра е исклучително важна за која било форма на развој на детето.


За време на сезоната на празници, децата можат да добијат повеќе играчки одеднаш. Во такви ситуации, детето најверојатно прво ќе ги погледне сите со возбуда, а потоа ќе се фокусира на една или две со кои најмногу ќе си игра, додека другите потоа ќе бидат помалку важни. Затоа, најдобро е да ги отстраните овие играчки некое време и повторно да му дадете на детето кога ќе се намали неговиот фокус на играчките со кои веќе игра. Тогаш, најверојатно, детето ќе посвети поголемо внимание на овие другите играчки.
За да се зголеми задоволството на детето од примената играчка и повеќе да се цени примениот подарок, важно е и како му е подарен подарокот. Искуството на детето ќе биде поголемо ако родителот ја претстави играчката за подароци како нешто посебно и што ќе му даде на детето затоа што детето е важно за него. Исто така е важно да се споделат емоциите на детето. Имено, ако детето добие играчка без родителот да биде многу среќен што ја купил (бидејќи може да смета дека е прескапа) важно е да не се жалите на детето. На задоволството и ентузијазмот на детето, исто така, треба да се одговори со задоволство и да се сподели тој пријатен момент .
И покрај фактот дека играчките се важни за децата, не смееме да заборавиме дека детето сепак ќе ги цени и запомни најпријатните моменти поминати со родителите, без оглед дали има многу нови играчки наоколу или не.

Претходна објаваПразниците се зад нас, време е за детоксикација!
Следна објава7 неверојатни здравствени придобивки од студеното време…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име