Дома Health Зошто отоците се опасни?

Зошто отоците се опасни?

216
0

Зошто отоците се опасни?

Дали сте забележале дека отекувањето на нозете се јавува најчесто во лето и може да биде доста непријатно. Во повеќето случаи, отокот не е причина за загриженост, но има ситуации кои ни сигнализираат дека е време да посетиме лекар.

Оток на нозете (во пределот на телињата, стапалата и зглобовите) се јавува како резултат на проширени крвни садови. Особено кога крвните садови се шират на топлина за да го изладат телото и организмот, резултатот е ослободување на течност во околните ткива.

Ова е честа појава кај луѓе со проблеми со циркулацијата, иако може да му се случи на секого. Познато е дека бремените жени имаат ваков проблем најчесто од петтиот месец до крајот на бременоста. Доколку се појават други симптоми заедно со отокот, потребна е консултација со лекар.

Можеме да кажеме и дека е нормално да се појавуваат отечени нозе во староста. Некои постари лица имаат намалена активност/мобилност и затоа се поподложни на зависен едем. Ова е оток на долните екстремитети поради силата на гравитацијата кај луѓе со пониско ниво на активност.

Олеснување на симптомите на менопауза

Исто така, постарите лица имаат поголема веројатност да имаат хронична венска инсуфициенција или хронична бубрежна болест, на пример, и затоа се повеќе склони кон едем кај нозете.

Ситуациите во кои отокот на нозете не предупредува на некои болести се:

Срцеви заболувања,

Заболување на црниот дроб,

Болест на бубрезите,

Инфекции,

Лимфедем,

Венска инсуфициенција,

Згрутчување на крвта,

Меѓу причините за отекување на нозете се несаканите ефекти на лековите, како што се:

Хормони (естроген, итн.),

Стероиди,

Нестероидни антиинфламаторни лекови (познати како НСАИЛ),

Антидепресиви,

Лекови за дијабетес,

Блокатори на калциумови канали (за срцеви заболувања).

Ако отокот е чест, придружен со други симптоми или ако сте сомнителни, мора да се јавите кај вашиот лекар.

Претходна објаваКакао коцки: посни и не се печат
Следна објаваНадуеност на желудникот

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име