Дома Психолошки совети Зошто образите ви поцрвенуваат кога ви е непријатно?

Зошто образите ви поцрвенуваат кога ви е непријатно?

253
0

Многу луѓе имаат тенденција да поцрвенат кога ќе се најдат во непријатна, збунувачка ситуација, па дури и кога ќе добијат неочекуван комплимент.

За некои, црвенилото на образите и челото може да се прошири на ушите, вратот и горниот дел од градниот кош.

Но, се поставува прашањето зошто ни се случува ова?

Имено, лицето има широка мрежа на крвни садови кои задржуваат големо количество крв, а овие крвни садови се особено блиску до површината на образот.

Исто така, активирањето на симпатичкиот нервен систем ги активира рецепторите кои го зголемуваат протокот на крв и предизвикуваат црвенило.

Црвенилото поради непријатност се разликува од другите форми на црвенило на лицето предизвикано од физички напор или консумирање алкохол и е придружено со низа емоции како што се срам, вина, срам или гордост.

Таа ја претставува психолошката состојба на „срам“, особено кога е придружена со чувство на самосвест и амбивалентна возбуда – тенденција за бегство од непријатна ситуација.

Луѓето кои имаат проблеми со социјализацијата имаат страв од поцрвенување бидејќи веруваат дека другите мислат негативно за нив, што често е фактор што ги наведува да избегнуваат социјални ситуации.

Разликата во фокусот на стравот меѓу Западот и Азија произлегува од разликите во културниот фокус. Имено, западните општества го поддржуваат индивидуализмот, додека јапонските и многу други азиски култури го поттикнуваат колективизмот. Сепак, перцепцијата на анксиозност и црвенило може да биде главно во главата на поединецот.

Истражувањата покажуваат дека социјалната анксиозност е многу поврзана со самоперцепцијата, односно дека социјално анксиозните поединци веруваат дека поцрвенуваат повеќе од неанксиозните поединци – што е пример за тоа како лажните верувања за себе и за светот можат да доведат до анксиозност.

Со оглед на тоа дека поцрвенувањето во непријатни ситуации е тесно поврзано со самосвесноста, често се претпоставува дека децата не можат да го искусат додека не развијат самосвест.

Но, истражувањето на Универзитетот во Амстердам го покажа спротивното. Имено, тие откриле дека црвенилото е поврзано со зголемена социјална анксиозност. Тие исто така заклучија дека тоа може да биде ран показател за социјална анксиозност веќе кај децата на возраст од четири и пол години.

Освен непријатност, поцрвенувањето им кажува на другите дека се срамиме и сме свесни за нашата грешка и дека веројатно би сакале да ги исправиме нашите лоши потези.

Покажуваме дека не сме груби или бесрамни и со руменило се извинуваме невербално.

Поради сето ова, ние често претпочитаме личност која по неуспех вцрвенува, отколку личност која не поцрвенува.

Но, бидејќи руменилото е често извор на срам и вознемиреност, многумина со социјална анксиозност веруваат дека другите го толкуваат како знак на социјална неспособност, слабост или губење на контролата – а тоа се научени верувања кои можат да доведат до избегнување на некои социјални ситуации во кои може да поцрвенат.

Психологот д-р Греам К.Л. Дејви затоа нè советува да се ослободиме дури и кога поцрвенуваме – затоа што имаме повеќе корист отколку што мислиме и „социјалниот живот нема да не спречи ако покажеме дека сме луѓе“.

Претходна објаваСОВРШЕНО ЈАЈЦЕ НА ОКО: Трикот е да го додадете ОВА во тавата
Следна објаваПет причини зошто вашите деца одбиваат храна

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име