Дома Здравје Зошто несаканите ефекти од лекот ги погодуваат особено жените? еве го одговорот

Зошто несаканите ефекти од лекот ги погодуваат особено жените? еве го одговорот

166
0

Зошто несаканите ефекти од лекот ги погодуваат особено жените? еве го одговорот…

Жените имаат околу 50-75 отсто повеќе несакани ефекти од мажите.

Во споредба со мажите, многу помалку се знае за тоа како жените ја доживуваат болеста.

Биомедицинските истражувања кај жените ни помагаат да ја разбереме временската рамка на болестите и како можеме да ги третираме. Во минатото, повеќето од ова се правеле на машки клетки и експериментални животни, како што се глувците. Се претпоставуваше дека резултатите од ваквото „претклиничко“ истражување на мажите важат и за жените.

Сепак, мажите и жените различно ја доживуваат болеста. Тие вклучуваат како се развива болеста, должината и сериозноста на симптомите и ефективноста на третманот.

Иако овие разлики сега се широко признати, тие не се целосно разбрани, а жените честопати се полоши како резултат. Ова е случај со лековите на рецепт. Жените доживуваат околу 50-75 проценти повеќе несакани ефекти од мажите, а тоа резултира со повлекување на многу лекови од пазарот поради загриженоста за здравствените ризици за жените.

Се тврди дека реакциите на лекот кај жените се предизвикани од половите разлики во телесната тежина, а не од разликите во тоа како лекот делува во телото. Затоа, се смета дека ако дозите на лекот се прилагодат според телесната тежина, жените често ќе добиваат помали дози од сега – што може да ги намали несаканите ефекти.

Во новото истражување објавено во списанието Nature Communications , истражувачите покажуваат дека оваа основна претпоставка во биомедицината – дека женките се „помали верзии“ на мажјаците – не е поддржана за повеќето претклинички карактеристики (работи како нивоата на гликоза, на пример).

Најчести болести по 60-тата година

Затоа, малку е веројатно дека реакциите на лекот кај жените ќе се ублажат едноставно со прилагодување на дозата на телесната тежина.

Несакани ефекти на лековите кај жените

Една неодамнешна студија кај жените процени дека 250.000 приеми во болница во Австралија секоја година се поврзани со лекови, што го чини здравствениот систем околу 1,4 милијарди долари годишно. Се покажа дека реакциите на лекови го продолжуваат престојот во болница. Во една голема студија во ОК, пациентите примени во болница со несакани ефекти од лекот останале во просек по осум дена.

Жените често ги наведуваат несаканите ефекти како причина за прекин на лековите. Ако дозирањето на лекот прилагодено според тежината може да ги намали несаканите ефекти на лекот, ќе се види дека жените имаат поголема потенцијална корист за здравствениот систем.

Администрацијата за храна и лекови на САД (ФДА) веќе препорача промени во дозирањето за жените за некои лекови (како што е лекот за спиење золпидем). Дополнително, се чини дека делува приспособеното дозирање според тежината на некои антифунгални и антихипертензиви.

Од друга страна, реакциите на лекот се силно поврзани со она што лекот го прави во телото кај жените, а помалку кај мажите. Исто така, постојат многу документирани разлики во физиологијата помеѓу мажите и жените кои се однесуваат на тоа како телото ги апсорбира и излачува лековите, а не со телесната тежина.

За да се истражи ова, потребен е широк пристап. Истражувачите користеле метод кој рутински се користи во еволутивната биологија, познат како „алометрија“, каде што врската помеѓу одредена карактеристика и големината на телото се испитува на логаритамска скала.

Студијата открива начини на кои мажите и жените може да се разликуваат во многу претклинички карактеристики, што укажува дека биомедицинското истражување треба повеќе да се фокусира на мерење како и во што се разликуваат половите.

Особено кога ќе се открие врската помеѓу полот и дозата на лекот, податоците од студијата сугерираат дека одговорот на дозата веројатно ќе биде различен за мажите и жените. Методите во оваа студија би можеле да помогнат да се разјасни природата на овие разлики и да се обезбеди пат напред кон намалување на реакциите на лекови, велат истражувачите.

Претходна објаваПритисокот на очите може да доведе до губење на видот. Како да го препознаете?
Следна објаваРецепт за ЕДНОСТАВЕН ПОЈАДОК готов за 5 минути

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име